"Allah iyi de kötü de değil, iyinin ve kötünün ötesindedir." ifadesi doğru mu, Risale-i Nur penceresinden ne dersiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu gibi ifadeler, bazen birisinin şahsi kanaatiyle oluşmuş ve söylenmiştir. Dolayısıyla o gibi zatların itikatları, düşünceleri, muhayyileleri ve ruh haletleri ile ortaya konduğundan, kişilere göre değişebilecek sözler hükmünde olabilir. Bu nedenle bunun cevabı bir değil binler olabileceğinden, buna şarta bağlı cevap verilebilir.

Yani iyi kelimesine yüklenen manaya göre hüküm değişir.

İyiden maksat rızka muhtaç canlılara rızık vermekse, Allah Rezzak olduğu için iyidir.

İyiden maksat zalimleri cezalandırmak mazlumlara hakkını iade etmekse, Allah Adl ismi ile iyidir.

İyiden maksat ihsan ve ikramda bulunmaksa Allah Muhsin ve Kerim olarak iyidir vesaire...

Bütün iyiliklerin, güzelliklerin, mükemmelliklerin menbaı, kaynağı ve esası Allah’ın isimlerine ve sıfatlarına dayanmaktadır. Bu anlamda Allah mutlak iyidir ve iyiliğin kaynağıdır.

Allah mutlak hayır sahibidir, ondan en ufak bir şer çıkmaz. Allah, mutlak güzellik sahibidir, ondan asla çirkin bir şey sadır olmaz. Yine Allah mutlak hikmet sahibidir, ondan boş ve anlamsız bir iş meydana gelmez. "Mutlak" ifadesi ucu ve sınırı olmayan anlamına geliyor.

"Hayr-ı mutlaktan hayır gelir. Cemil-i Mutlaktan güzellik gelir. Hakîm-i Mutlaktan abes bir şey gelmez." (Sözler, Onuncu Söz, Onuncu Hakikat)

Hayır, iyilik anlamına da geliyor, dolayısı ile Allah’a mutlak iyi ya da iyilik de denilebilir. Allah kötü olmak ve kötülüklerden münezzeh ve mukaddestir...

وَلِلّٰهِ الْاَسْمَٓاءُ الْحُسْنٰى فَادْعُوهُ بِهَاۖ وَذَرُوا الَّذٖينَ يُلْحِدُونَ فٖٓي اَسْمَٓائِهٖؕ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

"En güzel isimler Allah’ındır; bu güzel isimlerle ona dua edin, onun isimleri hakkında doğru inançtan sapanları kendi başlarına bırakın. Onlar yaptıklarının cezasını çekecekler!" (A'raf, 7/180)

Âyeti de Allah'a hep güzel ve iyi isimlerle yakıştırma yapılmasının doğru olacağını, farklı isimler yakıştıranların ise haktan saptıklarını ifade eder.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Allah neden hep iyi bir varlık olarak kabul edilir?

- Allah neden iyiliği tercih etmiştir?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 431
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...