Ayetü'l-Kübra'da, “Kainattan Halık'ını Soran Bir Seyyah”, Üstad Hazretleri olabilir mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada seyahat eden şahıs bir modeldir, uyulması gereken bir prototiptir. Sadece bu seyahat eden adam değil, Risale-i Nurların sair parçalarındaki bütün şahıs ve temsil kahramanları bir model, örnek alınması gereken bir rehberdir. Meseleye böyle sistematik ve kalıpçı bir tarzda bakarsak daha isabetli olur.

Nitekim Kur’an ve Sünnette de, hem hayrı hem de şerri temsil eden böyle model ve prototipler mutlak bir şekilde tayin edilmiştir. Üstad Hazretleri bu manaya şu şekilde bir temsil ile işaret ediyor:

"ÜÇÜNCÜ FIKRA: Sen, ey riyakâr nefsim! 'Dine hizmet ettim.' diye gururlanma. اِنَّ اللهَ لَيُؤَيِّدُ هٰذَا الدِّينَ بِالرَّجُلِ الْفَاجِرِ sırrınca, müzekkâ olmadığın için, belki sen kendini o recül-ü fâcir bilmelisin. Hizmetini, ubûdiyetini, geçen nimetlerin şükrü ve vazife-i fıtrat ve farize-i hilkat ve netice-i san’at bil, ucüb ve riyadan kurtul."(1)

Recûl-i fâcir ifadesi; burada bir model ve kalıptır, ama mutlak bırakılmıştır. Öyle ise herkes bu ifade kapsamına girme riskinin içindedir. Mutlak bırakmada kuşatıcılık vardır, şayet bu ifade kayıtlı ve birkaç kişiye mahsus olsa idi, ekser insanlar bu kuşatıcılığın içine giremez ve terbiye olamazdı. Biz de Risale-i Nurlardaki mutlak bırakılmış modellere ve prototiplere böyle bakmalıyız, ta ki herkes hissesini alsın. Bu sarıklı genç için de aynıdır.

(1) bk. Sözler, Yirmi Altıncı Söz, Hatime.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

drerkan
Nur Penceresinde ki bir sohbette Ali uçar abimiz Bayram Yüksel abimize bu seyyah Üstadımız mı diye sordu.oda evet dedi.Allah ikisinede rahmet etsin.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...