"Baki bir hakikat, fani şahsiyetler üstüne bina edilmez." Nur hizmetindeki şahısların öneminden bahseder misiniz, bu cümleyi nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İslamiyet aşırılıklardan uzak bir din olması münasebetiyle, yani ifrat ve tefritten sıyrılıp vasatı, orta yolu esas tutmasından ötürü; bizler de muhabbet besleyeceğimiz kişilere bu noktayı nazardan yaklaşmalı ve ölçümüz de bu olmalıdır. Yoksa Allah muhafaza buyursun, bazı Hristyanların Hz. İsa'yı ve bazı Şiaların da Hz.Ali' yi sevmekleri gibi olursa, o zaman aynı varta ve tehlikeye bizler de düşüyoruz demektir.

Bizim için esas olan Allah ve Resulünün göstermiş olduğu yoldur. Bu yolda hizmet edenler kim olursa olsun; ister hizmetimizin önde gelen ağabeyleri olsun, ister başka cemaatlerin pişdarları olsun, muhabbet ve sevgimiz hepsine azami derecede olur. Mehazin kudsiyeti daima racih geldiğinden elbette hidayetimize vesile olanlara da ayrı bir sevgi ve samimiyet içinde oluruz.

"Evet, ayna muhafaza edilmeli, çünkü mazhardır. İşte mürşidin ruhu ve kalbi bir aynadır, Cenâb-ı Haktan gelen feyze mâkes olur, müridine aksedilmesine de vesile olur. Vesilelikten fazla, feyiz noktasında makam verilmemek lâzımdır." (1)

Bir elmayı ağaçtan bilmek ayrıdır, arkasındaki kudret elini görüp ağaca gösterilecek tavır ayrıdır. İşte bu eserleri bize ulaştıran Üstadımız da Kur'anın dellalı olması ve bu hakikatlari biz acizlere ulaştırması haysiyetiyle, ona olan belli bir bakış açımız söz konusudur. Kendileri Cenab-ı Hakk'ın katında her nekadar kendilerini müflis, aciz,f akir vs. tabirlerle yadediyorlarsa da bizlerin kendilerine olan muhabbetimizde nakiselik teşkil etmez. Üstadımızın vekilleri konumundaki ağabeylere de yapmış oldukları fedakarlıklardan ve sıkıntılara göğüs gerip bu eserleri bize ulaştırmalarından ötürü sevgi ve saygımızı arz etmekteyiz.

Bizler hüsnü zanna memur olmamız hasebiyle herkesi kendimizden iyi görmek durumundayız. Cenab-ı Hakk' ın indinde üstünlük ancak takva iledir. Cenab-ı Hakk'ın katında kimin üstün olup kimin olmadığını da ancak Rabbimiz ve Halıkımız bilmektedir.

(1) bk. Lem'alar, On Yedinci Lem'a, On Üçüncü Nota.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...