"Basit bir kum ve acı bir sudan verilen erzakları ve tayinatları o kadar mükemmeldir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Denizin temeli ve esası tuzlu su ve kumdur, ama içinde envaı çeşit canlılar yaşamaktadır. Yani bu canlıların temel yaşam alanları tuzlu su ve kumdan oluşmaktadır. Denizdeki bütün canlıların rızıkları da bu basit ve tuzlu ortamdan türetiliyor.
Aslında sadece deniz değil toprakta böyledir. Yani Allah, canlıların rızkını hiç umulmadık sade ve basit şeylerden gönderiyor. Toprak denizden daha basit ve daha ilkeldir.
Denizdeki tuz oranı, suyun derinliği, sıcaklık ve ışık miktarı buralarda yaşayan hayvan çeşitliliğini belirler ve denizlerde farklı ekosistemlerin oluşmasını sağlar.
Denizlerde fotosentez yapan üretici canlılar ile bu canlıları yiyerek beslenen küçük canlılar (planktonlar ve hayvansal planktonlar), onlarla beslenen küçük balıklarla birlikte besinlerini diğer canlılardan karşılayan daha büyük balıklar (yunus, balina) bulunur.
(Büyük balıklar genelde daha derin yerlerde yaşarlar). Hemen hemen bütün deniz canlıları güneş ışığının ulaştığı ilk 100 metrelik derinlikte yaşarlar.
Plankton nedir?
Açık suda yaşarlar, kendi hareket yetenekleri azdır, sudaki akıntıyla yer değiştirirler. Genellikle tek hücrelidir. Planktonlar birçok canlının besin kaynağıdır. Bitkisel ve hayvansal olanları vardır. Bitki türünde olan planktonlar fotosentezle oksijen üretimi yapar.
(Bu bilgi "Fenbilimi" web sayfasından alınmıştır.)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Burada esas olan basit bir şeyle de olsa her canlıyı istisnasız rızıklandırıp beslemesidir. Neyle beslediğinin bir önemi yok önemli olan hayatını idame ettirecek kadar bir rızık vermesidir bu da şefkatinin bir tecellisi oluyor.
Canlılar içinde her canlının iaşesi kabiliyetine göre veriliyor. Çok çeşitli besinlerle beslenmek insana özgü bir durumdur zira insan bu envai çeşit rızıkları tefekkür edip külli bir niyet ile şükretme kabiliyetine sahiptir. Hayvanatın rızıkları genelde basit ve bir çeşittir. Ot oburlar otla et oburlar etle balıkların ekseriyeti yosun ve basit planktonlarla besleniyor.
Plankton daha çok deniz ve göl sularında bulunan, ancak mikroskopla görülebilen canlı varlıkların tümüne verilen ortak addır. Bazı balina türleri gözle görülmeyecek planktonlarla beslenirler. Bu da Allah’ın her şeye kadir olduğunu gösteren parlak bir levhadır. Koca balina gözle görülmeyecek bir besinle besletiliyor.
Bazı deniz canlılarının basit bir kum ve acı bir su ile rızıklandırılmasında da benzer bir mana vardır. Yani Rezzakı hakiki Allah’tır basit bir sebebin eli ile de canlıları besleyebileceğini göstererek sebeplerin ne kadar adi ve basit olduğunu ilan ediyor.
Sağolun açıklayıcı olmuş