Bediüzzaman kaç rekat teheccüt kılardı? Diğer nafile namazları hakkında da bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Üstad'ımız sünnete tam tabi olmuş, sünnetleri uygulamaya azami dikkat gösteren mübarek bir zattır. Nafile ibadetleri bile eksiksiz yerine getirmeye çalışırdı.
Üstadımız iki rekat teheccüt kılardı. Neden sekiz rekat değil sorusuna; sünnet-i seniyyenin umumi olan kısmına riayet etmiştir diyebiliriz. Dolayısıyla iki rekat teheccüt kılmış olup, nafile nevinden daha fazlasını zaten kılmıştır. Gecenin büyük kısmını ibadetle geçirmiştir. Kısaca bu konuda sevad-ı azama ittiba etmiş denilebilir. Konu ile ilgili hatıralardaki kayıtlar şu şekildedir:
"Üstadımız, bir insana kâfi gelmeyecek kadar az yer ve az uyurdu. Bize de derdi ki: 'Fıtrî uyku beş saattir.' Geceleri sabaha kadar dua, niyaz ve ibadette bulunurdu. Yaz ve kış âdetini hiç değiştirmez, teheccüd namazını devamlı kılar, münacaat ve evradların asla terketmezlerdi. Hem Isparta'da, hem Barla'da, hem Emirdağ'da, komşuları bizlere,'Ne zaman Üstad'ın evine geceleri baksak, Üstad'ın odasında ışık yandığını görür, hazin edasıyla dua ettiğini duyardık' derlerdi. Üstadımız her zaman abdestli olurdu. Üstad duhâ namazını da hiç geçirmezdi. Bu namazı güneş doğduktan kırk beş dakika sonra kılardı." (1)
Burada kuşluk, duha ve ışrak namazları aynı olduğu için, güneşin doğuşundan 45 dakika geçtiğinde hemen kılardı ifadesiyle sünnete uygun olanını yapıyordu.
"Evet Üstadımız defaatle, ´Benim hayatım intizamla geçmiştir´ derdi. Evet, Üstadımızın hayatı, hatta her 24 saat günlük hayatı intizamlı idi. Gece ibadeti, teheccüt namazı ve mutlaka seher vaktinde uyanık ve tesbihatta ve duada olması daimî idi. Gece evrad okuduktan sonraki dua zamanı çok ehemmiyetli idi. Herhalde o zamanda bir vakti vardı ki, külliyet kesbedip bütün zerrat-ı kâinat namına tesbih ve tahmid ederdi. Gündüz de; yemeği, risale tashihi ve ziyaretçilerle sohbeti vardı ki, hep intizamlı idi." (2)
Üstadımız, yanında ve hizmetinde bulunan bütün ağebeylerin şehadetiyle, akşam ve yatsı namazları arasını ibadetle geçirirdi. Dolayısıyla hem Lem'alar'ın başında "Mağrib (akşam) ve İşa (yatsı) namazları ortasında otuz üçer defa okunması çok fazileti bulunan" duaları ve evvabin namazlarını kılardı.
(1) bk. Son Şahitler, Bayram Yüksel
(2) bk. Son Şahitler, Mustafa Sungur
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü