"Ben ne geceyim ne de geceperestim. Ben bir hakikat güneşinin hâdimiyim ki, size ondan haber getiriyorum." ve "Evliyaya tuzak olan hayaller, ilahî bahçelerin ay yüzlü güzellerinin akisleridir." ifadelerinin rüya bahsinde zikredilmesinin hikmeti nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Evliyaların manevi yolculuğunda maksat marifet ve muhabbet-i ilahidir. Bu yolculukta önlerine zevk ve keramet gibi birçok hayalî perdeler ve mâniler çıkar. Onların birçoğu bu güzel hayalî perdelerde takılıp kalır, maksud damına çıkamaz, çıksa da nakıs kalır. Suretine meftun oldukları her şey aslında ilahi hediyelerin yani ilahi feyizlerin birer aksi ve birer tecellileridir.
Rüya, keşif ve kerametler, hepsi bu ilahi hediyelerin kışırlı ve surî bir inikâsıdır. Velayet yolunda gidenler bu suretlere değil, onun aslı olan ilahi feyizlere bakmaları gerekir. Suret sîrete hizmet etmeli, yoksa meftuniyet ile engel olmamalıdır.
“Evliyaya tuzak olan hayaller, ilahî bahçelerin ay yüzlü güzellerinin akisleridir.” (Mesnevi-i Nuriye, Nokta.)
Burada işaret olunan husus, nakışlardaki Nakkaş'a işaret eden remiz ve imaları okumak yerine, nakışlarda takılıp kalmaktır ki, seyrü sülûkta bu velilerin tuzakları hükmündedir.
Burada "Nakıştaki Nakkaş'a işaret eden imalara takılmak." velilerin kendi hususiyetine uygun bir takılmaktır, yoksa tabiatçıların takılması kabilinden değildir. Birçok tasavvuf erbabı rüya, keşif ve keramet yüzünden manevî eleklerden geçememişler. Hâlbuki bu gibi zevkli ve nuranî ahvaller maksud değil, maksuda giden yolda bir müşevvik ve müeyyiddirler.
"Ben ne geceyim ne de geceye kulluk ederim.
Ben bir hakikat güneşinin hâdimiyim ki, size ondan haber getiriyorum." (Sözler, On Altıncı Söz.)
Bu cümlede geçen "gece" nevme, nevm de rüyaya işaret ediyor. Yani bizim gibi hakikat mesleğinde olanlar gece ile onda görülen rüyalar ile meşgul olmaz, denilmek isteniyor.
Üstad Hazretleri bu iki cümle ve iktibası ehl-i tahkik olan Nur şakirtlerinin rüya ile fazla meşgul olmamaları hususunu teyid etme maksadı ile zikrediyor. Ve bu iki cümle ve kaide doğrudan sorulan rüyanın tabiri ile alakalı cümleler değildirler.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü