Bir kenara çekilip kendini ibadete vermek, mevcut vazifesini ve hizmetini terketmek doğru mudur?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üsdat, Kastamonu Lahikası'nda bizlere bir rota çizmiştir:

"Her şakirdin vazifesi, yalnız kendi imanını kurtarmak değil; belki başkasının imanlarını da muhafaza etmeye mükelleftir. O da hizmete ciddî devamla olur."

diyor. Ayrıca Hulusi Ağabey'in, Üstadımızın bir sorusuna verdiği ve Barla Lahikası'nın başında geçen mektubu da okumanızı tavsiye ederiz.(1)

Üstadımız; "Benim vazifem bitmiştir, o yüzden bir kenara çekilip kendi ahiretimle meşgul olmak istiyorum" demektedir. Hulusi Ağabey ise beş ayrı gerekçe ile hizmete devam etmesi ve bir kenara çekilmemesi gerektiğini ifade etmektedir.

Sahabe mesleği olan bu hizmetimizde bir kenara çekilip kendi ahiretini düşünmek doğru değildir. Şefkat tokatları risalesinde, Üstadımız kendine ait tokatlardan bahsederken, en önemli gerekçe olarak da; "Ne zaman ki ahiretimi düşündüm..." ifadesi ile ele alınan, bir kenara çekilme meyli olduğunu söyler. Aksi takdirde nur hizmeti değil, tarikat hizmeti olur. Bunda da kişi tercihinde serbesttir.

Kaldı ki, insan fıtraten medeni olarak yaratılmıştır. İnsanlar ile iç içe bir hayat kaçınılmazdır.

(1) bk. Merhum Hulusi Ağabey'in Mektubu:

Barla Lahikası, (1. Mektup)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

hakan

Peygambere düşen, ancak tebliğ etmekten ibarettir. (Nur Sûresi, 24:54.)sirrina mazhar olup ..hüsn-ükabul ve hüsn-ü tesir ve teveccüh-ü nasi kazanmak noktalarinin Cenab-i Hakkin vazifesi ve ihsani oldugunu ve kendi vazifesi olan tebligde dahil olmadigini ve lazim da olmadigini ve onunla mükellef olmadigini bilmekle ihlasa muvaffak olur.Yoksa ihlasi kacirir.(20.Lem`a Birincisi).Cünki samimi bir ihlas, serde dahi olsa, neticesiz kalmaz.Evet ihlas ile kim ne isterse Allah verir.(20.Lem`a ikinci sebeb)."Cenab-i Hakkin rizasi ihlas ile kazanilir".Kesret-i etba`(sayi coklugu)ile ve fazla MUVAFFAKIYET ile degildir.Cünkü onlar Vazife-i Ilahiyyeye ait oldugu icin istenilmez; belki bazen verilir.Evet, bazen bir tek kelime sebeb-i necat ve medar-i riza olur.Kemmiyetin ehemmiyeti o kadar medar-i nazar olmamali.Bazi Peygamberler gelmisler ki,mahdut birkac kisiden baska ittiba edenler olmadigi halde, yine o Peygamberlik vazife-i kudsiyesinin hadsiz ücretini almislar.Demek hüner kesret-i etba` ile degildir.Belki hüner, Riza-yi Ilahiyi kazanmakladir...(20.Lem`a ücüncü sebeb).Ihlasin Formülü dedigim bölüm,yani ihlas nasil kazanilir paragrafi 21-Lem`a dörtüncü düstur ikinci sebeb bölümünde müthis bir sekilde Üstadimiz anlatmis.Ayrica Cenab-i hakkin en büyük ihsani ihsanini hissettirmemekdir.Heyecanim yok diyorsun kardesim.Bence bu makbul bir alamettir.Kusurunu gören terakkidedir.Allah kabul etsin.Bahtiyarsin güzel kardesim.Durmak yok,Ümitsizlik yok okuyacagiz yasacagiz ve anlatcagiz son nefesimize kadar.Allah bizi bu yoldan ayirmasin.Canimizi hizmet esnasinda alsin.Amin

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...