Bir mahlukun üç mühim gayesinden birincisinin “O şeyin Saniine” baktığı ifade ediliyor ve vücuda gelemeyenlerin, belki bilkuvve niyet hükmünde olan istidadının da bu gaye için kâfi olduğu belirtiliyor. Bu noktayı açar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Her mahlukun birinci gayesi, kendinde tecelli eden hikmetleri, güzellikleri, ince ve mükemmel sanatları Cenâb-ı Hakk'ın nazarına arz etmektir. Allah, zamandan münezzeh olduğu için, bir an yaşamak bu gaye noktasında kâfidir. Çekirdekler, yumurtalar ve nutfelerin istidatlarına inkişaf imkânı tanınmadığı ve öylece kaldıkları takdirde de onlardaki ince sanatları Cenâb-ı Hakk'ın müşahede etmiş olması, bu gaye için kâfidir.

Yumurtalar ve nutfeler inkişaf ettirilip, bu gelişmenin bir safhasında kendilerine ruh verilecektir ki, onlar için ahirette yeniden dirilme söz konusu olabilsin.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.502
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

"Yumurtalar ve nutfeler inkişaf ettirilip, bu gelişmenin bir safhasında kendilerine ruh verilecektir ki, onlar için ahirette yeniden dirilme söz konusu olabilsin."

Yumurtadan canlı hale gelmemiş ve ölmüş yumurtaya ahirette ruh verilecek diyorsunuz? Bunun doğru olduğu neyle sabittir? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Hikmeti ve adaleti bunu iktiza eder anlamında böyle bir ifade kullanılıyor. Her konu için ayetten ve hadisten delil getirmek mümkün değildir. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...