Bir psikolog, Mevlana'nın Mesnevisi ve Üstad'ın Risale-i Nurlarını psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerin yüksek bir sesle okumaları neticesinde iyi geleceğini söylemişti. Ne dersiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Kur’an ve onun manevi tefsirleri insan ruhu için bir şifa kaynağıdır. Bu husus ayette şu şekilde beyan ediliyor:

"Ey insanlar! İşte size, Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdeki dertlere bir şifa, müminlere doğru yolu gösteren bir hidâyet ve rahmet geldi. De ki: 'Allah’ın lütfuyla, rahmetiyle, evet sadece bununla ferahlanın! Çünkü bu, onların dünya malı olarak topladıkları bütün şeylerden daha hayırlıdır.' (Yunus, 10/57-58)

Bununla beraber müspet ilimlerden de istifade etmek gerekir diye düşünüyoruz. Zira müspet ilimler Allah’ın tekvini şeriatının meseleleridirler. Her iki şifa metodunu birbirinin alternatifi gibi algılamak ve öyle lanse etmek doğru olmaz kanaatindeyiz.

İnsan maddi hastalıklara maruz kaldığı gibi manevi hastalıklara da maruz kalabilir. İşte hayatını ve gençliğini haram dairede geçiren birisi hem maddi hem de manevi hastalıklara müptela olur. İçki içenin nasıl ciğerleri hastalanır iflas ederse, bununla beraber insanın manevi aza ve cihazları da hastalanıp zedelenir.

Maddi hastalıkların belirtileri ağrı ve sızılardır, manevi hastalıkların belirtileri ise psikolojik bunalımlar ve asabi hastalıklardır. Malum hastane sadece maddi rahatsızlıklara bakmaz ruhi sıkıntılara da bakar.

Mesela, evham insanın akli melekelerinin zaafından ortaya çıkan manevi bir hastalıktır. Çağımızın en büyük vebalarından birisi stres hastalığıdır ki, bunun temelinde de israf ve gayrimeşru hayat tarzları vardır. Risale-i Nurlar gibi Kur’an’ın manevi tefsirleri de bu gibi manevi hastalık ve buhranların şifasıdır inşallah.

Üstad'ın bir doktora yazmış olduğu mektuptan bir pasajını bu vesile ile buraya almakta fayda vardır:

"Hakikat nazarında herkesten ziyade hasta olan, maddî ve gâfil doktorlardır. Eğer eczahane-i kudsiye-i Kur’âniyeden tiryâk-misâl imanî ilâçları alabilseler, hem kendi hastalıklarını, hem beşeriyetin yaralarını tedavi ederler, inşaallah. Senin şu intibahın senin yarana bir merhem olduğu gibi, seni dahi doktorların marazına bir ilâç yapar."

"Hem bilirsin, meyus ve ümitsiz bir hastaya manevî bir tesellî, bazan bin ilâçtan daha ziyade nâfidir. Halbuki, tabiat bataklığında boğulmuş bir tabip, o biçare marîzin elîm ye’sine bir zulmet daha katar."
(1)

(1) bk. Barla Lahikası, (68. Mektup).

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.699
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

muratakbulut
Risale i Nurlar bu asrın hastalıklarına adeta birer manevi ilaç hükmündedir.Üstad hazretleri de bu mariz asrın baştabibidir.Hasta olan biz ahirzaman müslümanları bu şifa kaynaklarının önemini iyi idrak etmeliyiz.Bu şifa kaynaklarından adeta bir Hızır çeşmesi gibi doya doya içmeliyiz.Cenab ı Allah Üstadımızın kabrine kıyamete kadar nur yağdırsın.Nur içinde yat aziz üstadım yüce davan bizlerin omzunda kıyamete kadar nesillerin elinde bir bayrak yarışı gibi sürecek sen kışta geldin bu baharı göremedin Ama ekilen tohumlar çoktan meyvaya durdu.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...