Bir şeyin varlığını görerek bilmek ile o şeyi görmeden, birtakım delillerle tereddütsüz, kesin bilmek arasındaki fark, incelik nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Görerek iman etmek ile görmeden iman etmek arasında mutlak bir kıyas yapıldığında, elbette görerek iman etmek daha kuvvetli ve daha üstündür.
Delillerin teslime mecbur edecek kadar açık olmaması, kişinin ilk iman safhası ile alâkalıdır. Yoksa cennet ve cehennem herkesin kabul edeceği bir şekilde karşımızda canlı olarak dursa, imtihan ve iman etmenin bir değeri kalmaz.
Allah cennet ve cehennemi öyle bir saklamış ki, iman nazarı ile bakıldığında canlı gibi duruyor, küfür nazarı ile bakıldığında işareti bile okunmuyor. Hal böyle olunca, ilk merhalede iman getiren birisi daha sonra iman ve hidayet gözlüğü ile baktığı zaman, ahiretin dünya kadar zahir ve görülür olduğunu fark ediyor. Ama iman etmeden ya da iman etme safhasında ahiret iradeyi selb edecek kadar zâhir ve aşikâr değildir.
İman bir eşiktir, bu eşiğin beri tarafı karanlık, öte tarafı ise berrak ve aridir. İman eşiğini geçen birisi derecesine göre imanda terakki eder. Kimisi gaybî olarak imanına devam eder, kimisi cennet ve cehennemi müşahede makamına çıkar. Yalnız iman eşiğinde deliller ne tam kapalıdır ne de iradeyi elden alacak kadar aşikâr ve zahirdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü