Birilerinin ticari amaçla gittikleri bir şehirde; bir iki gün medresede kalmalarına bazıları soğuk bakıyor. Otel veya pansiyona gitmeleri gerektiğini düşünüyorlar. Niyeti hizmet olmayanların medresede ağırlanmaları yanlış mı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Başta Nur medreseleri olarak çeşitli hizmet guruplarının mekanları, çok amaçlı fonksiyonlar icra etmelidirler. Nur medreselerinin tesis edilme amacı, elbette hizmetler ve manevi ortamlara insanları davet etmek ve onları âdeta tedavi etmektir. İşte insanları buraya davet ederken, "manevi ve ilmi ortamlardır" diye davet edilir. Fakat bu yüksek gaye ve niyet ile herkes gelmez ve gelmemiştir.

Bazıları en evvel yatacak yer aradığından bir pansiyonda kalmak niyetiyle gelir, ama dava adamı olarak çıkar. Bazıları bir dostunu ziyaret niyetiyle gelir ve davayı bir vesile ile sahiplenir. Bazıları bir akşam yemeği davetini kabullenme niyetiyle gelir ve bir dersle dost veya talebe olur. Bazıları da bir akşam veya birkaç gün misafireten gelir. Bu kişilerin başta dava ve hizmetle ilgili bir niyetleri olmayabilir. Ama bunlara davamızı, hizmetlerimizi ve -varsa- hizmetimize ait bir yanlış kanaatlerini yıkama namına bir ders yapılır. Belki de ileride çocuklarını, çevresini yönlendirir veya soranlara hizmetimizi güzelce tanıtmaya vesile olabilir.

Bu noktada İslam'ın ilk inkişaf yılları güzel bir örnek olabilir. Her türlü müşrik ve farklı inançta insanlar Peygamberimize (a.s.m) veya sahabelere misafir olmuşlar ve İslam'la şereflenmişlerdir. Bununla beraber Anadolu'nun Müslüman olması da çok ciddi ve akıllı fedakarlıklarla olmuştur.

Ayrıca Risalelerin ilk intişar yıllarında veya medreselerin olmadığı vakitlerde çok fedakâr ağabey ve ablalar evlerini misafirlere açmış, ikram ve izzetlerde bulunmuş, böylece hizmetlerimizi tanıtmışlardır.

Yine şimdi Anadolunun bazı yerlerinde muhacir olan Suriyelilere müsait olan medreselerini tahsis edenlerin olduğunu biliyoruz. Buralarda o insanlara hizmetlerimizi tanıtmanın güzel bir vesilesini Allah nasip eylemiş ve kendileriyle beraber çocuklarının hizmeti kabullenmeleri ve tanımaları sağlanmıştır.

Netice, medreselerimizin hukukunu rencide etmeyecek ve hikmetli olacak şekildeki her türlü ağırlamalar, misafir etmeler ve davetler, hizmete vesile olduğundan, hizmetin ruhuna zıt değildir, aksine yapılması gereken faaliyetlerdendir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 807
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

turkkamuran

Allah cc razı olsun...çok güzel ve manidar bir cevap..Allah cc sizleri muvaffak etsin. Amin.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
unversiteli

Risale-i Nur hizmetini tanıdıktan ve kabul ettikten sonra sırf işi için medreselerin kullanılmasın uygun olmayacağı konusunda Üstadın talebelerinden Zübeyir Gündüzalp'in bir uygulaması var deniliyor.Konu hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Lazgin

Peki bu suistimale kapı aralamaz mı? Yani dershanelerin nasıl bir yer olduğunu bilen, ve miteaaddid defalar ticari maksadla gelip dershaneyi sırf kalacak yer olarak kullanan ağabeyler oluyor. Bildiğim kadarıyla Zübeyir ağabey de hizmet maksadıyla gelmeyenlerin dersaneye alınmamasını söylüyor. Tabi ağabeylerin sözleri kati hüccet değildir. Onlar da yanilabilirler ama bizim için gene bir mihenk olabilir diye söylüyorum.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

İslam'ın yayılma sebeplerinden birisi de Arap tüccarların itcaret amacı ile gittiği yerlerde ki irşatlarıdır. Yani hem ticaret hem irşat bir arada olabilir. Niyetleri okumak mümkün olmadığı için her geleni halis misafir gibi görmek ihlas ve uhuvvet prensiplerine daha uygundur diye düşünüyoruz. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...