"Bu sûrelerin başlarındaki taktî-i huruf ile isimleri hecelemek, müsemmânın me’hazine ve neden neş’et ettiğine işarettir." Müsemmânın me’hazi, ne demektir, açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Bu surelerin başlarındaki taktî-i huruf ile isimleri hecelemek, müsemmanın me'hazine ve neden neş'et ettiğine işarettir."(1)

Bu kesik harfler (hurûf-ı mukattaa) ve yan yana gelmesi ile hasıl olan benzersiz isimlerin kaynağı yirmi sekiz harftir. Yani Kur’an, insanların bildiği ve gözü önünde olan harfleri kullanarak mucizevi bir terkip yapıyor. Şayet buna karşı iseniz, hadi siz de bildiğiniz o yirmi sekiz harften bir mucize yapın diyerek, insanlara meydan okuyor. İnsanların acizliğini yüzüne çarpıyor, ta ki Kur’an önünde aczini itiraf edip imana gelsinler.

Mimar Sinan aynı malzemeleri kullanarak şaheserler yapıyor, başka mimar aynı malzeme ile onun yaptığına nispeten çürük ve esassız bir bina yapıyor. Demek önemli olan malzeme değil, o malzemeyi ustalık ile kullanmaktır. Yirmi sekiz harf bir malzeme ve mehazdir. Bu malzeme ve mehazden bir mucize çıkarmak ise Allah’a mahsustur.

Özet olarak, müsemma kesik harfler, mehaz ise bu kesik harflere kaynaklık eden yirmi sekiz harftir.

(1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Bakara Sûresi, 1. âyetin tefsiri.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.571
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Verilen misal ve hakikate tatbiki güzel olmuş teşekkürler.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Ziyaretçi (doğrulanmadı)
Maşallah ,böyle kalemi kuvvetli insanlar da var,dünyada...
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...