"Bugünlerde rahatsızlık için Evrad-ı Bahaiye’yi ezber değil, kitaba bakarak okudum." Üstad; Evrad-ı Kudsiye’yi rahatsızlığı için okuduğunu söylüyor; bizler de Cevşen ve Evrad-ı Kudsiye gibi virdleri şifa, korunma gibi niyetlerle okuyabilir miyiz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Dua ve virdler birer kulluk vazifesidir. İhtiyaç ve musibetler ise, bu dua ve virdlerin vaktinin geldiğini gösteren alamet ve işaretlerdir. Yoksa hakiki anlamda okunma gerekçesi ve sebepleri değildirler. Şayet bir kişi sadece maddi ve manevi menfaat umarak dua ve vird okursa, bu Allah katında makbul olmaz. Ve o dua ve virdlerin çok özelliklerini de göremezler ve görmeye de hakları yoktur.

Nasıl ki, akşam vakti, akşam namazının girdiğine bir alamet ve işaret ise, ihtiyaç ve sıkıntılar da bu vird ve duaların okunma vaktinin geldiğine işaret eden levhalar ve alametler hükmündedir. Yağmursuzluk, yağmur duasının vakti ve alametidir. Bu niyet ile okunan dualar neticesinde Allah sıkıntı ve musibeti başımızdan alırsa, bu da onun fazl ve keremidir, şükre bir kapıdır.

Böyle dua ve virdlerin maddi ve manevi menfaatleri olması haktır ve zayıfları teşvik ve tervic etmek içindir. İnsanların ekserisi avam olmasından dolayı, bu gibi dua ve virdlere bir teşvik ve bir tervic olmak için Allah, bazı maddi ve manevi hediyeler ve menfaatler takmıştır. Lakin bu hediye ve menfaatler dua ve virdlerin okunmasında hakiki gerekçe ve sebep yerine geçerse, yani Allah için değil de maddi ve manevi menfaat için yapılırsa, o zaman o dua ve virdlerin makbuliyeti ve özelliği kaçar, neticesini göremez.

"Şu sıkıntıda şu duayı okuyunuz." demek tamamen o sıkıntının o duaya bir vakit ve alamet olması içindir. Hadis ve ayetlerde gelen bu tavsiyeleri böyle anlamalıyız. Peygamber Efendimiz (asm) nerede ise, her musibet ve ihtiyaç için bir dua ve virdi tavsiye etmiştir. Bunların tafsilatlarını hadis kaynaklarında ya da İslam alimlerinin eserlerinde bulmak mümkündür.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Park

Üstad neden ezberden okumamış, bakarak okumanın farklı bir fazileti var mı acaba?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

"Bugünlerde rahatsızlık için Evrad-ı Bahaiye’yi ezber değil, kitaba bakarak okudum."

Kur’an okuyan kimse huşû ve tefekkürü hangi halde daha çok hissediyorsa kendisi için faziletli okuyuş şekli öyledir. Ancak her iki şekilde okumak kendisi için aynıysa Mushaf’a bakarak okuması daha faziletlidir. Zira kişi bu halde okuma ve bakmayı birlikte yapmış olur. 

İmam Nevevî şöyle der: Âlimlerimizden aktarılan bilgiye göre, Kur’an’ı Mushaf’a bakarak okumak, ezbere okumaktan daha faziletlidir. Sahabe ve tabiînden gelen uygulama da bu şekildedir. Ancak kişi ezbere okuyarak daha fazla huşûlu olup; Kur'an'ı tefekkür ve tedebbür edebiliyorsa ezberden okuması daha faziletlidir. Eğer bunlar birbirine denk ise Mushaf’a bakarak okuması daha iyidir (Nevevî, el-Ezkâr, s.127).

Kur’an okuma üzerine verilen bu fetvadan yola çıkarak; bakarak okumanın ezberden okumaya göre daha sevaplı daha faziletli olduğu hükmüne varabiliriz. İnsan hatadan hali olamadığı için ezberde hataya düşme oranı daha yüksektir.  

Ayrıca Kur’an harflerine bakmak ayrı bir ibadet olarak değerlendirilmiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...