Bulunduğum ilçede oturmuş bir cemaat var. Abilerimizin çoğu yirmi-yirmi beş senelik. İlçemizde hizmetler bir türlü inkişaf etmiyor; yeni katılımlar yok. Yeni katılanları da küstürmek var. Biz gençlerin nasıl hareket etmesi gerekiyor?
Değerli Kardeşimiz;
Evvela, bazen kendimizi derslere götürüp hizmette devam etmemiz bile büyük bir hizmettir. Bu yüzden yeni simalar gelmiyor diyerek ümitsizliğe kapılmamalıdır kişi. Öyle peygamberler gelip geçmiş ki, yıllarca tebliğ etmesine ve uğraşmasına rağmen ümmetsiz gitmişler. Ama ümmetsiz olması nübüvvet sevabından bir şey eksiltmemiştir, aynı sevabı yine almışlar.
İkincisi, tecrübeli ve birikimli ağabeyler daha fedakar ve daha anlayışlı olmalıdır. Yeni gelenlere azami itina ve hassas davranmalı, ihtilaf olsa alttan almalıdırlar. Nasıl maddi ticarette müşterinin kahrını çekiyor isek, manevi ticarette daha ziyade sabırlı ve hoşgörülü olmalıyız.
Üçüncüsü, cemaatin hatasını bir kişinin tek başına düzeltmesi çok zordur. Bu yüzden hatanın düzelmesini zamana bırakmak ve usulü ile ikaz etmek daha güzel bir yoldur. Yoksa dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan oluruz. Bazen hasen ahsenden daha ahsen olabilir. Öyle ise halihazırdaki cemaati muhafaza edip, niza ve ihtilafa meydan vermemeliyiz.
Dördüncüsü, derse gelip, daha sonra vazgeçenlerin sıkıntı ve şikayetlerini dinleyerek sorunun ne olduğu hususunda bir tespit yapılmalıdır. Belki sorun gelmeyenlerde değil de, gelenlerdedir. Ya da ders tarzında bir sorun vardır. Malum, Risale-i Nurların dili şimdiki nesle ağır geldiği için, anlamıyoruz diye şikayet ediyorlar. Bu şikayetleri gidermenin en güzel yolu, izahlı ve müzakereli dersler yapmaktır. Bunlara da dikkat etmek gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü