Cenab-ı Hakk’ın bazı isimleri ahirette tecelli etmeyecek mi? Mesela hastalık olmadığı için Şafi ismi ahirete ve cennette nasıl tecelli edecek?
Değerli Kardeşimiz;
Bu dünyanın mikyas ve mizanıyla ahiret ölçülmemelidir. Çünkü oranın şartları kendine göre olacaktır. Anne karnındaki bir çocuğun bu dünyayı idrak etmesi nasıl mümkün değilse, bizim de ahireti kemaliyle idrak etmemiz mümkün değildir. Nitekim Allah Resûlü (asm.) cenneti; “Ne göz görmüş ne kulak işitmiş ne de kalb-i beşere hutur etmiştir.” (Buhari, Bed'ü'l-Halk 8; Müslim, Cennet 2) şeklinde tarif ediyor.
Cennete giren müminler, Gaffar ve Şafi isimlerine mazhariyetle günah kirlerinden temizlenecekler, haset-düşmanlık gibi manevî hastalıklardan şifa bulacaklar. Böylece bu isimler tecelli etmiş olacaklar. Cennette yeniden tecellileri gerekmez.
Şu ayet bu konuda bize ışık tutar:
"Biz o cennetliklerin kalblerindeki kinleri çıkarır atarız. Hepsi kardeşler olarak sevinç içinde karşılıklı koltuklara otururlar." (Hicr, 15/47)
Allah, zamandan münezzeh olduğundan bazı isimlerinin bir kez dahi tecelli etmesi kâfidir. Mesela, "Malikiyevmiddin" ismi sadece mahşerde tecelli edecektir. Mizan safhasından sonra cennet ve cehennem safhaları gelecek ve bu isim bir daha tecelli etmeyecektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Sizin bu cevabınız çok mantıklı ,başka bir cevabınızda vardı...Allahın sıfatları ile ilgili kudret sıfatının kainatta muhtelif tecellierinden fiili isimler oluşuyor... bu bakımdan tesmiyece hâdistir demişsiniz... yani kudretin tecellilerine fettah, rezzak, mümit gibi isimler veriliyor... bu durumda Allahın kudreti ahirette ne yaratıcaksa ordada o ilahi isimler tecelli edeceklerdir...mesela şâfi ismi bu dünyada hastalıkla olduğu için Ahirette şâfi ismi tecelli etmez demiştiniz... halbuki burda da tecelli eder diyorsunuz... biliyorum iki cevaota akla yatkın ve doğru ama size burda belirttiğim cevabınız ile yani Allahın kudret sıfatının tecellikerinin, isim vermek adlı cevap ile şöyle bir sorun ortaya çıkmıyormu?
Risale-i nurun çoğu delili esma iledir... yani rezzak ismi sonsuz rızkı iltica eder... dünyada buna müsait değildir o halde ahiret vardır.. gibi yani bu tarzda risale-i nur ama sizin yukarıda belirttiğim cevabınız bunu engellemiyor mu? Yani rezzak ismi kudretin ünvanıdır, Ahirette kudret nasıl tecelli ederse isimlerde ona göre ünvan alacaklardır... peki bu durumda haşa sorugulamak bize düşmes ama risale-i nurun bu dünyadaki kudretin tecelkiyatına verilen isimlere bakıp ahiretti ispatlaması mantıklımı... çünkü bu isimler kudretin farklı tecellileri ile ortaya çıkıyor... ahirette kudretin nasıl tecelli edeceği bizce bilinmiyor.... o halde said nursi hz Allah ondan razı olsun... bu kainattaki kudretin tecelliyatına unvan olmuş isimlere bakıp, Ahireti ispatlaması mantıklımıdır.
Cevap her zaman ki gibi yine akla yatkın ve makul....
Ama Allahın tüm isimleri ahirette tecelli edecek diye biliyordum.
Allah razı olsun.