Cevşen ve Celcelutiyye, Üstad tarafından ne zaman, nasıl yazdırılmıştır? Ezbere biliniyordu da talebelerine ezberden okuyarak mı yazdırıldı? Yoksa Gümüşhanevi veya Gazali hazretlerinin kitaplarındaki o kaside olan kısımlarından kopya olarak mı yazıldı?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Celcelûtiye Kasidesi; Hazret-i İmam-ı Ali (ra)'nin en mühim ve esrarlı kasidelerinden birisi ve hattâ en birincisidir. Bu kasideyi de, Hazret-i Üstad, daimî ve her gün vird şeklinde olarak değil, arasıra okumuş ve ondan çok büyük ve mühim sırları keşfetmiştir.

Bu kasidenin şöhreti dünyaca malum olduğu ve bir çok tılsım ve havas kitaplarında mevcud olduğu gibi, hâs olarak "Mecmuat-ül Ahzab" kitabı II/499'dadır. Onun bir çok şerh ve hâsiyetleri de bu kitapta mevcuttur.

Ayrıca Hazret-i Üstad Bediüzzaman, Celcelûtiye Kasidesi'nin sırları hakkında iki tane risale te'lif etmiştir. Bunlar Yirmi Sekizinci Lem'a ile, Sekizinci Şua'dır. İsteyen bu iki risalelere bakabilir.

Kaynak: A. Kadir Badıllı, Risale-i Nur'un Kudsi Kaynakları.

Cevşen ile ilgili bilgi için tıklayınız:

CEVŞEN-ÜL KEBİR.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

İZZET
Talebelerine yazdırılması veya çoğaltılması ile ilgili bir bilgi varmı acaba
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Mehmet Selim)

O zamanlar Kur'an ve Cevşen'in neşri ve matbaa ile çoğaltılması yasak olmadığından, el ile yazılması veya neşredilmesinin vaki olmadığı kanaatindeyiz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...