Dağları ve yıldızları nasıl tefekkür edebiliriz? Sizce dağlar ve yıldızlar ne işe yarıyor?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Her varlık gibi, dağların da yıldızların da birçok yaratılış gayesi vardır. Bugün müsbet ilimler, sadece dağlarda ve yıldızlarda değil, her şeyde sayısız hikmet ve güzellikleri izhar ve ilan ediyorlar. Hikmetsiz ve çirkin hiçbir varlığın olmadığını kat’î olarak ispat ediyorlar.

"Dağlar dahi, zelzele tesiratından zeminin sükûnetine ve içindeki dahilî inkılâbat fırtınalarından sükûtuna ve denizlerin istilâsından kurtulmasına ve havanın gazât-ı muzırradan tasfiyesine..." (3.Şua)

Dörtte üçü denizlerle çevrili olan dünyanın etrafında yüksek rakımlı dağlar var. Dağlar olmasa denizler bütün karayı yutar. Bu yüzden, dağların sayısız faydalarından birisi de toprağı denizlerin istilasından korumaktır.

Dağlar, hava filtresi vazife görüyor.

"Su ve hava ve toprağın direği ve kazığı dağlardır. Zira dağlar suyun mahzeni, havanın tarağı (gazat-ı muzırrayı tersib edip havayı tasfiye eder) ve toprağın hâmisi (bataklıktan ve denizin istilâsından muhafaza eder) ve sair levâzımât-ı hayat-ı insaniyenin hazinesi olarak fehmeder. Şu koca dağları şu suretle hane-i hayatımız olan zemine direk yapan ve maişetimize hazinedar tayin eden Sâni-i Zü’l-Celâl ve’l-İkrâma, kemâl-i tazimle hamd ü senâ eder." (25.Söz)

Dağlar havayı tarak gibi tarayıp temizlerken, bir yandan da maden ve sulara hazine ve ambarlık yaparlar. Yeryüzünü sarsıntıdan korurlar. Yeryüzüne çakılmış birer çadır direği vazifesi görürler.

“Yer onları sarsmasın diye, onun üstünde sabit dağlar yarattık ve doğru gidebilmeleri için orada geniş yollar açtık.” (Enbiyâ Suresi, 21/31)

“O gökleri görebildiğiniz bir direk olmaksızın yarattı. Yere de sizi sarsmasın diye sağlam ve yüksek dağlar koydu ve orada her çeşit canlıları yaydı.” (Lokman Suresi, 31/10)

Diğer yandan dağlarda sıcaklığın azalmasıyla birlikte nemlilik de artar. Fazla nem ise yoğun bir bitki tabakasının meydana gelmesine yol açar ve iklime müsbet yönde tesir eder.

Üstünde yetişen bitki çeşitlerinin zenginliği, havasının temizliği, insan sağlığı için çok lüzumlu olan oksijeni yayması, kirli havayı temizlemesi dağların bilinen umumî faydalarıdır.

Kâinat ve dünya parçalanamaz bir bütün gibidir. Zihnimizde bu parçalardan birisini çıkarır isek, umumî nizam ve güzellikler bütünü ile bozulur gidir. Dağlar ve yıldızlar bu umumî nizamı ve güzelliği tamamlayan unsurlardandır. Mesela; insan, gökyüzüne baktığı zaman yıldızların ahenkli duruşundan ayrı bir lezzet alır.

Sema âlemindeki yıldızlarla doğrudan bir alakamız henüz bilinmese bile en azından yıldızlar gökyüzünün birer süsü olmalarıyla ve durmadan ışık saçmalarıyla gecemizi şenlendirirler.

Böyle nice eşya ve nice hâdise insana fayda verirken sel, fırtına, zelzele gibi hâdiseler de verdikleri zararlarla insan hayatını perişan edebilmektedir. Gecenin zifiri karanlığı gibi, yazın yakıcı sıcakları ve kışın dondurucu soğukları da insana dokunmakta, ona aczini ders vermektedirler.

Dağlar birçok hususta insanlığa hizmet eder. İnsanların en muhtaç olduğu hava ve su dağlardan kaynayıp geliyor. Ayrıca insanlık için gerekli olan bütün madenler, dağların içinde istif edilmiştir. Bu ve buna benzer o kadar çok fayda ve hikmetleri var ki, Kur'an dağı hazineli bir kazık şeklinde tasvir ediyor. Allah, yıldızlar üstüne kasem ederek oradaki san’at ve güzelliğe dikkat çekiyor.

Ayrıca sema ve yıldızlar içinde görünen harika teshir, tedbir, tedvir, tanzim, tanzif, tavzif gibi fiiller, tefekkür noktasından gayet zengin ve kat’î deliller ile san’atkârını ispat ve ilan ederler.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 7.349
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...