"Evet, sineğin küçücük bir taifesini baharın ahirinde, badem ve zerdali ağaçlarının dallarında, siyah bir kütle halinde halk olunup, dala yapışık olup kalırlar. Mütemâdiyen, pislik yerine damlacıklar onlardan akıyor..." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Evet, sineğin küçücük bir taifesini baharın ahirinde, badem ve zerdali ağaçlarının dallarında, siyah bir kütle halinde halk olunup, dala yapışık olup kalırlar. Mütemadiyen, pislik yerine damlacıklar onlardan akıyor. O katreler bal gibi, sair sinekler etrafına toplanırlar, emerler."(1)

Böcekler, insanoğlunun en büyük yardımcılarından biridir. Kâinatta hiçbir şeyin boşa yaratılmadığını, her mahlûkun kendilerine verilen görevi yerine getirdiklerini bilmek ve görmek gerekir. Tabiattaki dengeyi sağlamaya çalışan bu canlıların vazifeleri pek çoktur.

Mesela, sineklerin bir türü badem ve zerdali ağacında çoklukla yaratılıp siyah bir kütle şeklinde dala yapışıp kalıyorlar. O dal ve ağaçlardan sinek pisliği yerine, faydalı damlalar akıyor. Bu damlaları başka sinek türleri emiyor, başka çiçek ve bitkilere taşıyor ve onların döllenmesine vesile oluyorlar.

Badem, zerdali ve şeftali ağaçlarında bulunan ve bitkilerle beslenen zararlı böceklerin atıklarında bulunan şekeri, karınca gibi bazı haşereler yiyip beslenir, böylece onları düşmanlarından korurlar.

İnsanoğlu ne zaman kendi menfaati uğruna kâinattaki nizama çomak sokmuşsa hep zararlı çıkmıştır. Meyve ve sebze üreticileri, musallat olan zararlı böcekleri bertaraf etmek ve daha fazla ürün almak için kimyasal ilaçlar kullanmaktadırlar. Hâlbuki biraz sabredip bekleseler, bu zararlı böceklerleri başka canlılar yiyecek; böylece hem onlar beslenmiş olacak hem meyve ve sebzeler zararlı böceklerden kurtulacak hem de ekolojik denge muhafaza edilmiş olacak.

1) bk. Lem'alar, Yirmi Sekizinci Lem'a, Üçüncü Nükte.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 796
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...