Evlenecek adayların, birbirlerine "Ya ben ya hizmet?" şeklinde şart koşmaları ne derece doğrudur, konu hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Evlilikte itikat ve fikir uyumu çok mühim bir husustur. Aksi halde bu hem aile hayatına hem de hizmete menfi bir şekilde yansır. Bu bakımdan, eş tercihinde fikir ve inanç uyumu ciddî manada tahkik edilmeli ve ona göre adım atılmalıdır.
Tabi bu tespit evlenmiş olanlar için değil, tercih aşamasında olanlar için geçerlidir. Ama tercih aşamasında iyi düşünülmeli, acele karar verilmemelidir. Mümkün mertebe fikri fikrine, mesleği mesleğine uygun birisi ile evlenmek, hem aile hayatı hem de hizmet açısından faydalı olacaktır. Yoksa evlenmiş ve çoluk çocuğa karışmış eşlerin sabır ve itidal ile hareket etmeleri elzemdir.
Üstad Hazretleri bu hakikati şöyle ifade ediyor:
"Şer'an koca, karıya küfüv olmalı, yani, birbirine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi, diyanet noktasındadır."
"Ne mutlu o kocaya ki, kadınının diyanetine bakıp taklit eder; refikasını hayat-ı ebediyede kaybetmemek için mütedeyyin olur."
"Bahtiyardır o kadın ki, kocasının diyanetine bakıp 'Ebedî arkadaşımı kaybetmeyeyim' diye takvâya girer."
"Veyl o erkeğe ki, saliha kadınını ebedî kaybettirecek olan sefahete girer."
"Ne bedbahttır o kadın ki, müttakî kocasını taklit etmez, o mübarek ebedî arkadaşını kaybeder."
"Binler veyl o iki bedbaht zevc ve zevceye ki, birbirinin fıskını ve sefahetini taklit ediyorlar, birbirine ateşe atılmasında yardım ediyorlar."(1)
Hulasa; eş tercihinde en mühim husus küfüv, yani denkliktir. İnsan kendi inancına, fikrine, mevkiine ve anlayışına uygun veya yakın kişileri eş olarak seçmelidir. Bu ister meslek ve meşrep olsun, ister iktisadi olsun, ister eğitim seviyesi olsun fark etmez.
Ama meslek ve meşrep denkliği eş seçmede “olmazsa olmaz” şartlardan da değildir. Şayet denklik olursa daha güzel olur. Risale-i Nur dairesinde farklı meşrepten olan kişileri eş seçmekte bir mahsur yoktur, lakin aynı meşrep olursa daha faydalı ve daha güzel olur.
Hizmet ile evlilik pekâlâ uyum içinde gidebilir, ikisini iki zıt kutup gibi görmek ve huzursuzluk çıkarmak doğru değildir.
(1) bk. Lem'alar, Yirmi Dördüncü Lem'a.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar