"Felsefeye temas eden bazı cümleler, 'Mürur-u zamanla kabuk bağlamış, sonra toprağa inkılab etmiş, sonra nebatat husule gelmiş, sonra hayvanat vücuda gelmiş.' gibi tabirler, icad ve hilkat-i İlahî noktasında felsefîdir … " Devamıyla izahı nasıldır?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Hem meselâ, felsefeye temas eden bazı cümleler, 'Mürur-u zamanla kabuk bağlamış, sonra toprağa inkılâp etmiş, sonra nebatat husule gelmiş, sonra hayvanat vücuda gelmiş.' gibi tâbirler, îcad ve hilkat-i İlâhî noktasında felsefîdir ki, Risale-i Nur'un san'at ve icad-ı İlâhî cihetindeki beyanatına münasip düşmüyor."(1)

"Bağlamış, dönüşmüş, oluşmuş, gelişmiş" gibi, tabirler yaratma ve icat etme anlamlarını tam ifade etmiyor. Bilakis bu gibi ifadeler biraz tabi bir şekilde veyahut kendiliğinden oluşmuş izlenimi veriyor ki, bu ifadeler Risale-i Nur'un ulvi beyanına pek yakışmıyor.

Gerçi müellif ya da mütercimin niyetinde tesadüf ya da tabiat fikri bulunmuyor, ama ifade ve üslup okuyucularda bu hissi uyandırabilir. Bu yüzden ifadeler yaratmaya uygun ve uyumlu olmalıdır.

"Mürur-u zamanla kabuk bağlamış, sonra toprağa inkılâp etmiş, sonra nebatat husule gelmiş, sonra hayvanat vücuda gelmiş." ifadeleri yerine “Allah önce kızgın ateşi kabuk bağlatmış, sonra toprağa çevirmiş, sonra bitkileri yaratmış, ardından hayvanatı halk etmiş...” demek yaratma kavramına daha uygun olur.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 124. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kameryil

Acaba mesnevi veya isaratul icazin tercumesini abdulmecid abi yaparken mi ustad boyle mudahale etmis

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Kardeşim Abdülmecid; Her neyse, bu küçücük kusurla beraber, sen, haşir hakkında, Nur’un emsalsiz hüccetlerinden tam ve mükemmel bir ders alıp, Eski Said’in mümtaz bir şakirdi olduğun gibi, inşaallah Risale-i Nur’un dahi mükemmel bir şakirdi ve dikkatli bir muallimi olacağına kuvvetli bir hüccettir. Ben müsait bir vakitte bazı kelimeleri ya ıslah ve tâdil ederek “Haşir Meselesine Bir İzahlı Haşiye” namında Lâhikaya dercetmek için senin gibi Nurdan tam ders alanlara göndereceğim. Sen evlâtlarınla beraber Fuad, hergün dualarımda ve mânevî yanımda bulunuyorsunuz. Ve senin şimdi vazife-i resmiye cihetiyle çocuklara Kur’ân-ı Azîmüşşânı okutmanı bütün ruh u canımla tebrik ediyorum. Bin bârekâllah derim.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Lazgin

Üstad hazretleri burada tam olarak hangi risaleyi tashih ediyor belirtebilir misiniz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Mehmet Selim)

Muhtemelen, Abdulmecid ağabeyimizin yaptığı bir tercüme ile ilgili olabilir. Yani İşarat'ül İ'caz veya Mesnevi-i Nuriye Kitabı olabilir. Veya Abdulmecid ağabeyimizin kendine ait veya okuduğu bir yazıyla ilgili Üstadımızın kanaatini sorması da olabilir. Bu konuda sağlıklı bir bilgi elimizde olmadığından sadece tahminle cevap vermek durumundayız. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...