"Göklerin ve yerin yaratılışı ile dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da Onun âyetlerindendir. İlim sahipleri için elbette bunda deliller vardır." Bu ayetin evrime örnek gösterilmesi konusunda ne dersiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsanların farklı renkleri ve farklı mizaçları, evrime değil tevhide bir delildir. Her insanın sesinden ve yüzünden tut ta parmak izlerine kadar farklı olması ve birbirine benzememesi, Allah’ın sonsuz irade ve kudretinin haşmet ve azametini gösteren delillerdir.

Hazreti Âdem (as)’dan bu yana, bütün insanların suret ve vasıfça birlerinden ayrı ayrı olmaları müthiş bir tevhid delilidir. Zira bir simayı yaratacak olan irade ve kudret, diğer simalara benzetmemek için hepsini bilip hepsini iradesi ile ayırıp öyle bir şekil verebilir, yoksa başka türlü olması imkansızdır.

Öyle ise bir insana bir sima verebilmenin yolu, bütün simaları bilmekten ve irade etmekten geçiyor. Bu da sonsuz bir ilim ve irade ile olabilir. Halbuki tabiat dedikleri şey cansız ve şuursuz sebeplerin toplamından hasıl olan zihni bir kuruntudur aslı asdarı olmayan zihni bir halüsinasyondur. Bunlara bel bağlamak ancak inkar sadedinde söylenmiş avuntulardır.

Demek her insanın farklı olması tabiat ve sebepleri aciz bırakıyor. Zira tabiat denilen mevhum şeyin, sonsuz ilim ve irade sıfatlarına sahip olması imkansızdır. İnsanların, hayvanların, bitkilerin farklı iklim ve coğrafyalara uygun bir tasarım içinde olması, tasarım sahibinin sonsuz ilim, irade ve şefkat sahibi olduğunu kör olana da gösterir.

İnsan ile yaşadığı mekanın mükemmel uyum ve ahengi nasıl olurda cansız, şuursuz ve kör tabiat ve sebeplere havale edilebilir anlamak çok zor. Bir balığı kim yaratmış ise elbette balığa uygun ve uyumlu ortamı da yaratan aynı Zattır. Böyle sanat ile sanatkar arasındaki lüzumlu gereklilik bağını tabiata havale etmek, ahmaklıktan başka bir şey değildir.

İnsanları tabiat şekillendirmiyor, tam tersi, tabiat denilen şeyi Allah insanların rahatına ve keyfine göre dizayn ediyor, demek gerekiyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...