Günahta beraber olmaktaki bir teselli bulmak, buna göre hüküm vermek ne kadar doğrudur? Risale-i Nur'dan nasıl cevap verilebilir?
Değerli Kardeşimiz;
"Ey nefsim! Deme, 'Zaman değişmiş, asır başkalaşmış. Herkes dünyaya dalmış, hayata perestiş eder, derd-i maişetle sarhoştur.' Çünkü ölüm değişmiyor. Firak, bekaya kalb olup başkalaşmıyor. Acz-i beşerî, fakr-ı insanî değişmiyor, ziyadeleşiyor. Beşer yolculuğu kesilmiyor, sür'at peydâ ediyor."
"Hem deme, 'Ben de herkes gibiyim.' Çünkü herkes sana kabir kapısına kadar arkadaşlık eder. Herkesle musibette beraber olmak demek olan teselli ise, kabrin öbür tarafında pek esassızdır."(1)
Herkesin hata içinde olması, hatayı doğru yapmaz. Herkesin günah içinde yaşaması, günahı helal kılmaz. Herkesin gaflet içinde olması, ölüm ve kabir gerçeğini yok edemez. Akılsızca bir şeyi milyonlarca kişi söylese de o şey yine akılsızcadır.
Kabir dar bir delik gibidir, herkes oraya tek başına girecek, ikinci ve üçüncü şahısların o dar deliğe bir faydası olmayacak.
Herkes intihar etmeye başlasa sende intihar eder misin acaba? Demek zararlı ve çirkin bir şeyi herkesin yapması, onu faydalı ve güzel kılmıyor.
(1) bk. Sözler, On Dördüncü Söz, Hatime.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü