Hadiste Allah'ın rahmeti yüz ile ifade edilerek, bunun doksan dokuzunun âhirette tecelli edeceği ifade edilmiştir. Yüz rakamını nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu ve benzeri ifadeler, sadece bir teşbih ve temsilden ibarettir. Temsil ve hikâyenin gayesi ise, ulvî hakikatleri ve derin meseleleri akla yaklaştırmak ve anlaşılmasını kolaylaştırmaktır.

İşte Kur’ân ve hadislerde çokça verilen temsil ve hikâyeler de bunun içindir.

Nasıl ki, uzaktaki bir cismi çıplak gözle göremediğimizden, onu yakınlaştırmak için dürbün kullanırız. Derin ve ince şeyleri görebilmek için mikroskoba müracaat ederiz, dağınık ışıkları toplamak için mercek kullanırız. Bunun içindir ki, Kur’ân’ın en büyük müfessiri olan Peygamber Efendimiz (asm) derin sırların anlaşılması için hadis-i şeriflerde temsil ve hikâyeleri çokça dile getirmiştir.

İşte burada zikredilen yüz rakamı da Allah’ın sonsuz merhametine işaret eden bir teşbih, bir temsildir; rahmetin çok az bir kısmının dünyada tecelli ettiğini ders verir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Ziyaretçi (doğrulanmadı)
kur'anla diğer semavi kitaplar kıyaslandığında önceki ümmetlerin seviyeleri iptidai olduğu için onların seviyelerine göre kitap ve şeriat gelir deniliyor. arş-ı a'zamdan her ismin mertebe-i a'zamından gelen kur'an ise artık seviyesi yüksek insanlara geliyor. yukarıdaki cümlede ise kur'anın muhatab kitlesinin ekserisinin avam ve basit anlayışlı insanlar olduğu söylenmiş. iki ifade arasındaki (i'dadiye seviyesi, avam kitle) irtibatı nasıl kuracağız?
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (editor)
Ekseriyet diyor. Çoğunluk demektir. Diğer yandan bu ekseriyet, ilimde derinleştikçe, kurana muhatap oluyor ve ilmi derinlik kazanıyor. Kurandan herkesi istifade etmektedir. Bir çoban da istifade eder bir profesör de. Ama genel olarak ve ilk aşamada muhatap avamdır. Ancak şu var ki, günümüzün avam insanı, ilk çağ insanlarına kıyas edilirse, alim sayılırlar. Yani avamın da dereceleri vardır.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...