"Hatta erkeklerde iki güzel haslet olan cesaret ve sehâvet kadınlarda bulunsa, bu emniyete ve sadakate zarar olduğu için, ahlak-ı seyyiedendir, kötü haslet sayılırlar." cümlesini nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
"... Hatta erkeklerde iki güzel haslet olan cesaret ve sehavet kadınlarda bulunsa, bu emniyete ve sadakata zarar olduğu için, ahlak-ı seyyiedendir, kötü haslet sayılırlar." (Lem'alar, Yirmi Dördüncü Lem'a)
Hakim olan Allah; kadını ailenin, çocukların ahlakından, terbiyesinden, evin iç işlerinden, işleyişinden vazifeli ve yetkili kılmış, erkekleri de ailenin geçiminin temini, güvenliği ve namusunu korumak, aileyi dışa karşı temsil etmekle vazifelendirmiştir. Bu görevlerin dışına çıkıldığı veya diğerinin görevine müdahale edildiği durumlarda derhal veya zaman içerisinde aile içi problemler yaşanmaya başlamaktadır. Kendi vazifeleri olsa da birbirlerinin yardımına koşmak, akıl danışmak, istişare etmek lazımdır. bu ise vazifeye müdahale ve karışmak olarak algılanmamalıdır.
İki güzel haslet olan sehavet ve cesaret kadınlarda olursa, aile saadeti noktasındaki bazı sıkıntılara sebep olur.
Erkek cesaret sahibi olduğunda kahraman olur, ölür veya esir olur. Bütün bu durumlar erkeğe nam getirebilir. Onun başına gelebilecek olumsuzlukla genel anlamda ahlak, namus veya izzetine fazla halel ve zarar getirmez. Lakin kadının olduk olmadık yerlerde ve şekillerde cesur olması, onun namus ve haysiyetine zarar ve leke getirme ihtimalini artırır. İşte bu noktadan kadının cesaret noktasında daha temkinli olması lazım gelir.
Ayrıca genel anlamda kadının konuşma hususundaki ifrat ve aşırılığı, fıtrat ve yaratılış itibariyle daha ağır basıyor. İşte kadınların cesur davranıp heryerde doğruyu ve hakkı ifade etme niyetiyle aşırı bir sözlü mücadeleye girişmesi söz konusu olabilir. İşte böyle bir durumda bu cesareti ona ve topluma ciddi zararlar getirebilir. Acaba "Bu meseleyi söylersem bana nasıl bakarlar?!." endişesi, cesaretten daha ziyade faydalı olur.
Ayrıca kadınlarda olacak ifratlı cesaret, açık saçıklığa toplumun ve dinin kendisine olan menfi bakışına umursuzca yaklaşmasına vesile olabilir. Yani açık saçıklığa bürünme ve istediği yer ve kişilerle oturup kalkma gibi bir vaziyete girebilir. Bu da sadakatin kırılmasına ve kadının çok şeyler kaybetmesine yol açabilir.
Diğer taraftan kadının fıtratında iktisat ve tutumluluk olması gerekiyor ki, evinin ve bağlı bulunduğu ortamın geçimi sağlanabilsin. Yoksa kadınlar, cömert davranırsa ve israfa girerse o zaman ailede maddi planda ciddi sıkıntılara ve problemlere vesile olabilir. Çünkü şefkatlerinin çok fazla olması ve kan bağı taşıdığı kişilere aşırı düşkünlüğü hasebiyle, ailenin sahip olduğu imkânları sorumsuzca dağıtmaya meyyal olabilir. Bu noktadan onun bu cömertliği ve el açıklığı, ona karşı sadakatsiz yaftasını yapıştırmaya vesile olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar