"Havf-ı mevt; mevti getirir." Panik atak kişiler çok korktukları hâlde ölmüyorlar, bunu nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“Havf-ı mevt mevti getirir”, yani "ölüm korkusu ölüme sebeptir" ifadesi; korkunun neticesinde insan ölür ya da korku bizzat ölüme sebep olan bir hastalık anlamında kullanılmıyor. Bazen panik atak olan insanlar ölüm korkusu ile akıl ve muhakeme yetisini kaybedip ölüme sebebiyet verecek saçma davranışlara yönelebilirler demektir.

Mesela, bir asker siperinden ölüm korkusu ile çıkıp kaçmaya başlasa; düşmana hedef olur. Bu duruma "ölüm korkusu onu ölüme götürdü" denilir. Halbuki bu asker, korkusunu yenip siperini terk etmemiş olsa idi, hayatta kalma ihtimali daha güçlü olurdu...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ymaydan
Allah razı olsun çok güzel bi cevap olmuş
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
oğuzhangözüpek
''Korkunun Ecele faydası yoktur'' cümlesi darb-ı mesel olmuştur.Yani korkarak ecelden kaçılmaz.Buradaki'' korku'' kelimesi yukardaki cümledeki gibi ''Korkmak'' hissinden ziyade aşırı korku neticesinde -belki de bir refleks ile yapılan akıl ve mantığın kabul etmediği davranışları tarif etmek için kullanılmış.Yoksa Tehlike karşısında başta ADRENALİN olmak üzere salgı miktarı artan hormonlar insan istemese de bir korku ya,bazen de endişe ile karışık korku hissine sebep olur. Geçmiş yaşantımızın iç dünyamızda bıraktığı etkiye görede; hissin tepkisi ve şiddeti insandan insana değişir. Misal güzel olmuş. Trafikte korkuya ve telaşa kapılanın kazaya neden olduğu veya yüzme bilmeyen insanın denize düşünce çırpınıp boğulduğu gibi.Halbuki Deniz suyu insanı kaldırır.Çırpınmasa su yutmayacak ve batmayacak. Sanırım maksad fazlası ile hasıl oldu.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...