"Hayatımın bana bakması bir ise, Zât-ı Hayy-ı Kayyûma bakması yüzdür. Ve bana ait neticesi bir ise, Hâlıkıma ait bindir." ifadesini açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Sana hayatı veren Hayy-ı Kayyûma göre hayata bak."

"Ben de baktım, gördüm ki: Hayatımın bana bakması bir ise, Zât-ı Hayy-ı Kayyûma bakması yüzdür. Ve bana ait neticesi bir ise, Hâlıkıma ait bindir. Şu halde, marzî-i İlâhî dairesinde bir an yaşaması kâfidir, uzun zaman istemez."(1)

Hayatın bize bakması denilince, Muhyi isminin tecellisiyle hayat sahibi olmamız ve o hayat sayesinde eşya ile münasebet kurmamız ve onlardan bir ömür boyu istifade etmemiz anlaşılır.

Hayatın “Zât-ı Hayy-ı Kayyûma bakması yüzdür” ifadesinden ana hatlarıyla şunu anlayabiliyoruz: Hayat Allah’ın bir sıfatıdır, bize ihsan ettiği hayat da O’nun en mükemmel eseridir. Bütün kâinatı hayata hizmet edebilecek şekilde tanzim etmiş, her şeyi onun hizmetine vermiştir. İrade etme, güç sahibi olma, görme, işitme, inanma, sevme gibi yüzlerce sıfat hayat sahiplerine ihsan edilmiştir. Bunların her birinde Allah’ın esmâ ve sıfatları tecelli etmektedir. Böyle yüzlerce cihet ile, hayat Zât-ı Hayy-ı Kayyûma bakmaktadır.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Altıncı Lem'a.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.876
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...