"Hem beyan ettiği kemal-i mutlak olan vahdaniyet-i İlahiye ve hayr-ı mutlak olan saadet-i ebediye, bütün hakaik-i âlemin hüsün ve kemaline muvafık ve mutabık olduğundan; o, davasında elbette sadıktır." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Hem beyan ettiği kemal-i mutlak olan vahdaniyet-i İlahiye ve hayr-ı mutlak olan saadet-i ebediye, bütün hakaik-i âlemin hüsün ve kemaline muvafık ve mutabık olduğundan, o, davasında elbette sadıktır."
"Demek, Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, vahdaniyet-i İlahiyeye ve saadet-i ebediyeye bir burhan-ı nâtık-ı sadık ve musaddaktır." (Mektubat, On Dokuzuncu Mektup, On Dokuzuncu Nükteli işaret)
Peygamber Efendimiz (asm)'in en büyük davası tevhid ve haşirdir.
“Kemâl-i mutlak olan vahdâniyet-i İlâhiye” tevhid manasına gelirken, “hayr-ı mutlak olan saadet-i ebediye” de haşri yani ahiret hayatını ifade ediyor.
Tevhid ve ahiret inancı ise “hakaik-i âlemin hüsün ve kemâline muvafık ve mutabıktır” yani, kâinatın bütün mükemmellikleri ve güzellikleri tevhide ve ahirete işaret ediyor. Risale-i Nur'un tevhide dair bahisler ve Onuncu Söz bu cümlenin bir izahı mahiyetindedir.
Mesela, kâinattaki bütün güzellikler ve mükemmellikler, Allah’ın sonsuz cemal ve kemaline işaret eden birer ipuçlarıdır.
Kâinatın Rabbinin bir olması hem akıl açısından hem kalp açısından hem de duygular açısından mutlak kemaldir, aksi ise kemalsizlik olur. Vicdanı temiz, duyguları salim olan hiçbir aklıselim sahibi insan, vahdet fikrine karşı çıkamaz. Çünkü vahdet fikri kökü derin ve bütün kâinatı kuşatmış üstün bir hakikattir. Yani mutlak ve mükemmel bir bakış açısıdır.
Hatta vahdet hakikati mükemmelliğin merkezi ve kaynağıdır. Diğer kemaller ise bundan akan kırıntı ve işaretler türündendir. Bu sebeple tevhide dayanmayan kemal devamsızdır, ehemmiyetsizdir.
Hem Peygamber Efendimiz (asm)'in tevhitten sonraki ikinci büyük davası ise ahiret inancıdır. Evet, saadet-i ebediye hayr-ı mutlaktır. Yani ahiret inancı her yönü ile hayırlı, güzel ve hikmetlidir. Kimse çıkıp "Ahiret hayatına inanmanın şöyle zarar ve şerleri vardır." diyemez. Yani ahiret inancı insan için hiçbir yan etkisi bulunmayan mutlak ve en tesirli bir ilaçtır, mutlak bir hayırdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü