Hizmet ile şahsi maneviyat dengesi nasıl olmalı? Şahsi okumaları arttırınca, hizmeti aksatıyormuş gibi hissediyorum, ne dersiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Şahsî ubudiyet ile hizmet birbirini tamamlayan, birbirine kuvvet veren, birisi insanın şahsî kemalatını diğeri nev'î kemalatını takviye ederek insanı, insan-ı kâmil mertebesine çıkarabilen iki esastır. İkisinden birisi ihmal edildiği takdirde diğeri ya devam etmez veya noksan kalır.
Mesela bir kimse ibadet, evrad ve münacatı ile dergâh-ı İlahiyeden istimdat ile tefeyyüz ettiği nur-u imandan neşet eden hemcinsine olan muhabbet, şefkat ve uhuvvet ile hem onları hayra sevk ve menfiyattan men noktasında onlara karşı bir şefkat hissettiği gibi, yekdiğerine karşı beslediği muhabbet ile de heyet-i içtimaiyeye ve uhuvvet-i İslamiyeye kuvvet verir. İçtimaî kemalatın terakkisinde hissedar olur.
İslamiyet şahs-ı manevisinde hissesi ziyade olan bir kimsenin de şahsî ubudiyetleri daha şuurlu ve feyizli olur. Bu iki mana devamlı birbirini takviye ederek kemalat-ı insaniye terakki eder. Buna binaen ubudiyet sebebi ile hizmeti veya hizmet sebebi ile ubudiyeti ihmal etmemelidir. Sadece ikisi aynı vakte tevafuk ettiği hengâmda hukuk-u umumiyeyi nazara alarak hizmet takdim edilir, günlük nafile evrad muvakkaten tehir edilebilir. Mesela, gelen bir misafire hizmeti tanıtmak maksadı ile onunla ilgilenmek, o saate tevafuk eden evradı da ileri bir saate tehir etmek umumiyetle daha kıymetlidir. Ve ümit edilir ki ihmale ve tekasüle dayanmayan bu güzel niyet sebebi ile o kişi o evradı zamanında yapmış gibi sevaba nail olur. Allahu a'lem...
İlave bilgi için tıklayınız:
- RİSALE-İ NUR TALEBELERİNİN HİZMET ÖLÇÜLERİ
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü