“Hz. Mevlana, benim zamanımda gelseydi, Risale-i Nur'u yazardı. Ben de Hz. Mevlana zamanında gelseydim, Mesnevi'yi yazardım” ifadesi nerede geçiyor, nasıl anlamak gerekir?
Değerli Kardeşimiz;
Bu ifadelerin geçtiği kaynağı belirtikten sonra anlamı üzerinde duralım:
"Hz. Mevlana, benim zamanımda gelseydi, Risale-i Nur'u yazardı. Ben de Hz. Mevlana zamanında gelseydim, Mesnevi'yi yazardım. O zaman hizmet Mesnevi tarzındaydı, şimdi Risale-i Nur tarzındadır." dedi.
dedi. Bu sözü Bediüzzaman'ın talebelerinden Ahmet Gümüş nakletmektedir.(1)
Kur'an, bir manevi eczahanedir. Bütün asırların devaları burda mevcuttur. Ancak bu ilaçları tespit edip nazara verecek eczacılara ihtiyaç vardır. İşte bu eczacılar ise,Cenab-ı Hakk'ın her asırda gönderdiği mücedditlerdir.
Asrın ilaçları bellidir; müceddide düşen sadece onu ortaya çıkarmaktır.
Üstadımız, bu ifade ile şunu nazarımıza vermiş oluyor:
"Yani bu eserler bu asırda gelecekti. Mesnevi de Mevlana asrında gelecekti. Eseri ve müellifini bulunduğu asra göre gönderen ve şekillendiren Cenab-ı Hak'tır."
Bununla önemli iki mesaj verilmiş oluyor:
1. Her asrın bir hastalığı vardır. Kur'an eczanesinde o hastalığa uygun ilaçlar alınmalı ve de onlar kullanılmalıdır. Yoksa isim ve etiket önemli değildir. İsim ve etikete takılıp tedaviyi geciktirmeyin.
2. Eczacı olan mücedditler, sadece ve sadece birer sebeptir. Birer ağaç gibidirler. Ağacın, meyveyi tercihte ve yapmada haberi olmadığı gibi, mücedditlerin de eserlerin yazılmasında tercihleri yoktur. Asrın hizmet tarzı mücedditlerin ihtiyarından ziyade, Allah'ın istihdamıdır ve tavzifidir.
(1) bk. Tanıyanların Dilinden, Ahmet GÜMÜŞ.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Acizane bir yorum yapmak gerekirse;
Burada asıl vurgulanmak istenen mana; her dönemin siyasi ve içtimai yapısının değişik olduğudur. Elbette bu değişikliği tatmin edip doyuracak, her dönem için ayrı ve taze bir Kur'an tefsiri gerekiyor. Zaten her yüz yılda gelen müceddidler de bu vazifeyi ifa ediyorlar. Mevlana Hazretleri kendi döneminin hekimi idi, o dönem insanlarının anlayış ve seviyesine göre hareket ediyordu. O dönem gitti yeni dönemler geldi ve şartlar çok değişti, elbette değişen şartlara uygun olacak yeni hekimlerin çıkması gerekir. İşte Üstad Hazretleri burada bu noktaya işaret ediyor.