"İbâha ve ziyafetin kaidesi ise, mihmandarın rızası dahilinde tasarruf etmektir. Öyle ise israf edemez, başkasına ikrâm edemez, sofradan kaldırıp başkasına sadaka veremez..." Üstad’ın organ bağışı hakkındaki görüşü nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Burada, Allah’ın rızası dahilinde hareket etmek demek, Allah’ın emir ve yasaklarına uymak demektir. Yani insan, kendine emanet olarak verilen beden ve cihazlarını, emaneti verenin izni ve rızası dairesinde kullanması gerekiyor. Buradaki temsil, bir hakikate işaret içindir. Her köşesini ve manasını aynı ile tatbik etmek gerekmez.
Temsilde, şunu edemez, bunu yapamaz derken, haram ve yasaklara işaret ediyor. İnsan, kendi kendine yasak koyamayacağına göre, biz onun emir ve yasaklarını, onun dininden ve şeraitinden öğreneceğiz. Ve ona göre amel edeceğiz. Hem Üstad, burada fıkhi bir ders vermiyor, nasihat ediyor.
İnsan, kendi başına buyruk değildir, başıboş değildir. Kendi kendine sahip değil ki, dilediği gibi hareket etsin anlamında, nefsi tezkiye ve terbiye ediyor.
İslam’a göre organ bağışlamak, bazı şartlar dahilinde caiz sayılmıştır. Yaşayan birisi, kendi sağlığını riske atmadan, organ bağışında bulunabilir. Ölen birisinin, hayatta iken, kendi onayı ve yakınlarının kabul etmesi ile organ bağışlaması caizdir. Dinde, bir şeyin caiz ve helal olması, insanın o hususta serbest bırakıldığı anlamına gelir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Organ bağışı, organ nakli helal midir?
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar