İbda ve inşa tarzı yaratma Allah'a mahsustur. Bazı insanların yeni bir fikir veya icat için, "yaratmak" kelimesini kullanmaları caiz mi?
Değerli Kardeşimiz;
Daha önce bilinmeyen bir şeyi keşfeden ve yine daha önce yapılamayan bir şeyi yapmayı başaran insanlar, buluşlarını ve başarılarını bazen yanlış olarak “yaratma” kelimesiyle ifade ediyorlar. Bundan maksatları olmayan bir şeyi ortaya çıkarmaktır ve yoktan var etme ile yanlış bir mukayese yaparak şu işi yarattım diyorlar. Zaten bu sözü Allah’ın yaratma fiiline bir nevi ortak olma gibi bir niyetle söylerlerse küfre girerler. Ancak, Üstadımızın tekfir noktasında çok ihtiyatlı olduğunu dikkat alarak bu kimselerin hakikî niyetlerini kesin olarak bilmedikçe onlara hemen kâfir damgası vurmak doğru değildir.
Bu ve benzeri ifadeleri kullananlar kendilerinin Allah’ın mülkü olduklarını ve yaptıkları her şeyi de O’nun ihsan ettiği istidat sermayelerini yerinde kullanmakla başardıklarını unuturlar.
Şöyle bir düşünelim: Kalbimiz çalışıyor, kanımız temizleniyor, hücrelerimiz yenileniyor, vücudumuzda milyarlarca hâdise cereyan ediyor; fakat bunların çoğundan bizim haberimiz bile olmumyor. Çoğu insan, organlarının nerede olduğunu, ne iş yaptığını ve nasıl çalıştığını bile bilmez. Saçlarımız dökülüyor, belimiz bükülüyor, nihayet üstüne titrediğimiz hayatımız elimizden alınıyor; fakat biz, olup bitenlere seyirci kalmaktan başka bir şey yapamıyoruz, zaten yapmamız da mümkün değil.
Başımızın ağrımasına, saçımızın ağarmasına mani olamadığımıza göre, demek ki o baş bizim kendi mülkümüz değil. Dişlerimiz çürüdüğüne göre, demek ki o dişler de bizim değil. Eğer dişler bizim olsaydı çürümesine izin vermezdik. Saçlar bizim olsaydı, dökülmesine ve ağarmasına mani olurduk. Belimiz bizim olsaydı bükülmesine engel olurduk. Gençlik bizim olsaydı elden uçup gitmesine müsaade etmezdik. Bütün bunlar vücudumuzun bizim malımız olmadığını ihtar etmekte ve “Lehü’l-mülkü” yani “mülk umumen O’nundur” hakikatini kalbimizin en derin köşelerini işlemektedir
“Benim” dediği organlarına ve duygularına sahip olmayan ve tesir edemeyen insan, nasıl Allah’ın yarattığı eserlerin hakiki sahibi olabilir ve onları "Ben yarattım!.." diyebilir!?..
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü