"İkinci kelime avâmı kine, hasede, mübarezeye sevk edip rahat-ı beşeriyeyi birkaç asırdır selb ettiği gibi, şu asırda sa’y, sermaye ile mübareze neticesi, herkesçe malûm olan Avrupa hâdisât-ı azîmesi meydana geldi." İzah eder misiniz, bu hâdise nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Avrupa hâdisesi emek-sermaye çatışmasına işarettir. 1789 Fransız İhtilali ile başlayıp bolşevik hareketi ile devam eden en nihayetinde İkinci Dünya Savaşını netice veren ve ondan sonra yerini soğuk savaşa bırakan emek-sermaye çatışması, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden biridir ki, bunun da en mühim alt unsuru iki kelimedir:

"Birinci kelime: Ben tok olayım; başkası açlıktan ölse bana ne!”

İkinci kelime: Sen çalış, ben yiyeyim...”(1)

Birinci kelime zekât ve yardımlaşma ruhunun terk edilmesi mânâsına geliyor. İkinci kelime ise, bencilliğin ve haksız kazancın en alçakçası olan faizciliğe işaret ediyor.

(1) bk. Sözler, Yirmi Beşinci Söz, Birinci Şule.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ufukalem
Milyonlarca insan bu ZEKAT VE FAİZ meselesine MUHALEFET edince, yani ALLAH'ın çok ciddi bir hükümlerine, emir ve yasağına karşı gelince SAVAŞLARLA CANINDAN, MALINDAN olduğunu söylüyor Üstadımız. Acaba bu yüzden ALLAH ve Resulü tarafından bu insanlara savaş açılmış olarak değerlendirilebilir mi bu durum? ŞU ayetten dolayı soruyorum: BAKARA SURESİ 279. AYET: "Yok, eğer bu fâizi terketmezseniz, o halde Allah ve O'nun elçisi tarafından bir savaş açılacağını bilin."
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Farklı bir bakış açısı olarak değerlendirilebilir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...