"İrade edilen 'enbiya, şüheda, suleha, ulema' rahmettirler." cümlesinin geçtiği yerde; Üstad sıddık yerine ulema koymuş gibi, konu hakkında bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Çünkü, terbiyenin kemâli, nimetlerin tevâli ve teâkubu ile olur. اَلرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ ile alâkadardır; çünkü اَلَّذِينَ ’den irade edilen 'enbiya, şüheda, suleha, ulema' rahmettirler. مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ ile alâkası vardır; çünkü, nimet-i kâmile, ancak dindir. نَعْبُدُ ile alâkası var; çünkü ibadette imamlar bunlardır. نَسْتَعِينُ ile var; çünkü, tevfike ve ianeye mazhar bunlardır. اِهْدِنَا ile var; çünkü hidayette muktedâbih onlardır."(1)
Buradaki maksat, Fatiha’daki bir ayetin kendinden önceki ayetlerle münasebetini izah etmek olduğundan, ayetin meali asıl maksad olmayıp asıl maksada işaret eden birkaç örnek kafidir. Yoksa burada "ulema" "sıddıkîn" yerine konulmuş değildir.
Nitekim Arapça aslına bakıldığında “ulema” kelimesini görmeyiz. Hakiki niam-ı İlahiyeye mazhar olan taifelerin faziletine dair olan ayetin izah edildiği Yedinci Lem'ada ise "sıddikîn" taifesinin diğer taifelerle beraber zikredildiğini görebiliriz.
(1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Fatiha Suresi Tefsiri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü