"İslam'da arınma" konusuna Risaleler penceresinden bakar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Kainatta her bir fiil ve icraatın temeli ve esası Allah’ın bir ismine dayanır. Mesela bütün canlıların mükemmel bir şekilde beslenmesinin ve güzelce rızıklandırılmasının temelinde ve esasında Rezzak ismi vardır. Canlılara hayat verilmesi Muhyi; hayatın canlılardan planlı ve programlı bir şekilde alınması Mümit ismine bakar ve hakeza...

Aynı şekilde kainatta ve özellikle de dünyadaki tanzif ve temizlenme fiillerinin temelinde ve esasında yine Allah’ın Kuddüs ismi vardır. Kuddüs ismi her türlü eksik ve kusurdan ari ve temiz olmak anlamındadır. Bu ismin maddi alemdeki tecellisi eşyanın temiz ve arı olması şeklindedir. Her ismin külli dairelerden en basit ve cüzi dairelere kadar tecellisi olduğu gibi bu Kuddüs isminin de külli dairelerden cüzi dairelere kadar tecellileri vardır.

Mesela, kâinatın geniş daireleri olan denizlerde, topraklarda, semavatta nasıl temizlik ve arılık mükemmelen tecelli ediyor ise, aynı şekilde insanın maddi bedeninden ta kalp ve manevi dairelerine kadar aynı ismin tecellileri vardır.

Bu noktadan İslam dini hem maddi hem de manevi temizliğe bizi emrediyor. Maddi temizlik, nasıl ki yıkanmak ve kir ve paslardan arınmak şeklinde oluyor ise, manevi temizlik de tövbe ve istiğfar şeklinde oluyor. Bu yüzden Mümin her daim manen tövbe ve istiğfar ile temizlenmelidir.

İşte manevi ariyet ve temizlik bu şekilde temin edilir. Manevi temizliğin en önemli şubesi, itikat ve inanç açısından küfür, şirk ve bidat gibi fikirlerden ve davranışlardan uzak durmak ve onlara bulaşmamak şeklindedir. Bu temizlik, günahlardan arınmaktan önce gelir. Bir insan itikaden bidat bir fikre bulaşmış ise, ne kadar tövbe ve istiğfar da etse de o fikri terk etmedikçe temizlenemez. Bu yüzden her hususta ehlisünnet dairesinde kalmak çok mühimdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 5.166
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...