"İstibdad-ı mutlak ve rüşvet-i mutlaka ile hareket eden bir cereyan-ı zındıka masonluk, komünistlik hesabına bizi böyle işkencelerle ezmeye çalışmış." Cereyandan maksat nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Salisen: Otuz seneden beri siyaseti bırakıp havadislerini merak etmediğim halde, mucizatlı Kur'ân'ımızı iki buçuk sene müsadere edip bize vermemekle beraber, dünyada emsali vuku bulmamış bir tarzda Afyon Mahkemesi bizi tâzip ve kitaplarımızın neşrine mâni olmak cihetiyle, ziyade beni incitti. Ben de beş on günde iki üç defa siyaset dünyasına baktım, acip bir hal gördüm. Müdafaatımda dediğim gibi istibdad-ı mutlak ve rüşvet-i mutlaka ile hareket eden bir cereyan-ı zındıka masonluk, komünistlik hesabına bizi böyle işkencelerle ezmeye çalışmış. Şimdi o kuvveti kıracak başka bir cereyan bu vatanda tezahüre başladığını gördüm. Fazla bakmak mesleğimce iznim olmadığından daha bakmadım."(1)

Üstad'ın kastettiği cereyan, çok partili sisteme geçilmesi ile demokrasinin kuvvet bulmasıdır ki; halkın iradesi ile seçilen Demokrat Parti, kısmen milli şef döneminin şiddetli baskı ve zulmünü bitirmiştir. Keyfilik ve diktatörlük, demokrasi ile kısmen iptal olmuştur.

Özet olarak burada söz edilen o cereyan, demokrasi cereyanıdır, diyebiliriz.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-II, 10. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.493
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ilyascan
Allah razı olsun
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
reovalı
sayın editör,sorulan soru cereyan-ı zındıkadır,yani dinsizlik cereyanı,sizin verdiğiniz cevab hatalıdır.Cevabınızı tekrar gözden geçirin lütfen.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (editor)
Söz konusu pasajda iki kez "cereyan" ifadesi geçmektedir. Birincisi; "istibdad-ı mutlak ve rüşvet-i mutlaka ile hareket eden bir cereyan-ı zındıka masonluk, komünistlik hesabına bizi böyle işkencelerle ezmeye çalışmış," cümlesinde geçen "cereyan" ifadesidir. İkincisi ise; "Şimdi o kuvveti kıracak başka bir "cereyan" bu vatanda tezahüre başladığını gördüm. Fazla bakmak mesleğimce iznim olmadığından daha bakmadım," cümlesinde geçen "cereyan" ifadesidir. Soru konusu olan "cereyan" ifadesi, ikincisidir. Dolayısı ile cevap doğrudur. Ancak siz birinci "cereyan" ifadesini esas almışsınız.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...