Kanunlar da ruh, akıl gibi latifeler de emr-i itibari, ama bunlara kudret taalluk etmiş ki vücutları var. Yer çekimi de suyun kaldırma kuvveti de ruhumuz da var, diğer alt üst gibi kavramlarla aralarındaki fark nedir?
Değerli Kardeşimiz;
Hiçbir şey kendiliğinden tesadüfen var olamaz. İnsan iradesinin temelini teşkil eden meyelan veya meyalandaki tasarruf da bu nispi emirler sınıfındandır. Kelam âlimleri, "Nisbi ve itibari emirler İlahi kudretin taallukunda değildir." demişler.
Yer çekimi kanununun iki yüzü var; birisi maddi ve ilahi kudrete taalluku bulunan yüzü, diğeri ise o kanuna isim ve unvan cihetidir. Yerçekimi kanununun unvan ciheti itibari iken, çekim kuvveti sabit bir emirdir. Çekim kuvveti kudret ile olur, unvan ciheti ise ona terettüp eder.
Ruh ve akıl gibi latifeler itibari değil, hakiki ve sabit emirler sınıfındandır. Bunların mizaç olarak latif ve şeffaf olmaları bizi aldatmasın. Her latif şeye itibari denmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Ruh sabit bir emirdir ama ruhtaki cüz-i irade yani meyalan emr-i itibaridir deyebilirmiyiz.... yani insanda sadece kesb var... yani istemek var... fiilimizi, konuşmamızı her şeyimizi yaratan Allahtır... yerin çekmesi sabit bir emirken, emr-i itibari onun ismi oluyor.. yani emr-i itibari, sabit emrin varlığıyla ortaya çıkıyor.... hakiki, mevcut bir varlığı yok ama inkarda edilemez.... mesela demir sabit bir emir bunu Allah yaratmıştır. ama ağırlık diye bir şey yaratmamıştır... ağırlık demir ile ortaya çıkmıştır... diyebilirmiyiz, doğru anlamışmıyım.