"Kardeşinize, mânevî ve uhrevî sa’y ve çalışmanızdan zekât miktarınca vermenizi..." Manevi sevaplar hediye edilebilir mi? "Ali bizim namazımızı kılmış." düşüncesine nasıl cevap verilebilir?
Değerli Kardeşimiz;
"Bu mübarek Ramazan'da dahi, geçen Ramazan gibi, bu âciz ve zayıf kardeşinize, mânevî ve uhrevî sa'y ve çalışmanızdan zekât miktarınca vermenizi ve onun hesabına bir miktar çalışmanızı ve ziyade hüsn-ü zannınızla ona tahmil ettiğiniz ağır yüke o cihette yardımınızı pek çok rica ederim."(1)
Buradaki çalışma, Risale-i Nur'un el yazısı ile telif edilmesi ve telif edilenlerin de tashih edilmesidir. Üstadımız "Ben hem zayıf ve hasta hem de yaşlı olduğum için zekat misillü, yani zekat veriyormuşçasına ya da zekatta olduğu gibi benim bedelime de çalışmanızı istirham ediyorum." diyor. Bu paragrafta vurgulanan nokta burasıdır.
Manevi sevaplar elbette birisine hediye edilebilir. Peygamber Efendimiz (asm)'e getirilen salavatlar, ölmüş insanların ruhuna hediye edilen aşırlar hep bu kabildendir.
Yani bir kimse, farz olsun, nafile olsun, herhangi bir ibadeti yaparken veya yaptıktan sonra, sevabını, ölü, diri herkese hediye edebilir. Bu Ehl-i sünnetin kabul ettiği bir durumdur. Sevaplar nurani olduğu için, bir azalma bir bölünme de söz konusu değildir.
"Kabristandan geçen kimse on bir ihlas okuyup, sevabını kabirdekilere hediye ederse, ölü adedince sevap verilir." Durru’l-muhtar’da hadis olarak rivayet edilmiştir.(2)
"Mümin, ibadetlerinin sevabını ölü diri herkese hediye edebilir. Kendi sevabından da hiç eksilme olmaz."(3)
Lakin farzların ifası konusunda vazifeler şahsidir, başka birisine tevdi edilemez. Yani "Benim beş vakit farz namazımı sen kılar mısın?" ya da "Bizim yerimize birisi namazımızı kılmış." demek, hem safsata hem de sapkınca bir yaklaşımdır. Bu yüzden Alevilere atfedilen “Ali bizim namazlarımızı kılmış." düşüncesi doğru bir düşünce değildir.
Dipnotlar:
(1) bk. Kastamonu Lâhikası, (108. Mektup)
(2) bk. İbn Abidin, II/242.
(3) bk. Burhâneddin el-Mergīnânî’nin (ö. 593/1197) Hanefî fıkhına dair eseri.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Manevi şeylerde merhamet ve şefkat asıldır. Ben sana gönlümden kopmuş bir dua etmişim, bunun başkası ile ne ilgisi var ki haksızlık olsun?..
"Bütün müminlerin ruhuna..." dediğimizde, biz bilsek de bilmesek de hepsi bundan nasibini alıyor zaten...