"Kısmet ve kadere itiraz hükmünde olan şekvâlar ve 'Böyle olmasaydı şöyle olmazdı.' diye birbirinizden gücenmeyiniz. Ben anladım ki, bunların hücumundan kurtulmak çaremiz yoktu..." Ehl-i sünnete göre "meçhul" denilmesi gerekmiyor muydu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Genel prensipler açısından, kulun bir sebebin olmadığını farz ettiğinde, netice hakkında olurdu ya da olmazdı demesi dalalet oluyor; yani olurdu derse Cebriye, olmazdı derse Mutezile oluyor. Ehl-i sünnet "meçhuldür" diyor. Çünkü kaderin nihai hükmünü bilmiyoruz, onun sırrı ve ilmi ancak Allah katındadır.

Lakin, Allah veli kullarına kaderin nihai hükmünü zaman zaman keşfettirebilir ki, buna Ehl-i sünnet inancında "keramet" deniliyor. Bu tarz kerametler kaderin bu genel prensibi ile çelişmiyor ki Ehl-i sünnetin esasına zıt olsun.

Demek düşmanların hücumu kaderin nihai bir hükmü imiş; Üstad Hazretleri de bu hükme keramet şeklinde muttali olmuş ve bu şekilde ifade ediyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

karolin
Sağolun,çok doyurucu bir açıklama oldu.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ufukalem
Benim kafama takılansa başka bir mesele. Biz biliyoruz ki başa gelen musibetlerde hakikat noktasında muhakkak ki kusur bizdedir. Hadiselerde hakiki esbapla zahiri esbap farklı... Bu noktada karşı taraf hücum ettiyse, bu onlar açısından zulüm olsa bile, bize bakan yanıyla muhakkak ki bir hatamız, kusurumuz vardır. Dolayısıyla O HATA VE KUSURLARI ABİLERİMİZ İŞLEMESEYDİ, HÜCUM EDİLMEYECEKTİ. Risalenin pek çok yerinde hakikat böyle anlatılmıyor mu? 'Böyle olmasaydı şöyle olmazdı.' diye birbirinizden gücenmeyiniz. Ben anladım ki, bunların hücumundan kurtulmak çaremiz yoktu..."
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Kader levhalarını gören birisi için bu ifadeler normaldir ama sıradan birisi için normal olmaz.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
ufukalem
Benim demek istediğim, kafama takılan mesele, Üstadımızın kader levhalarını görmesi ya da görmemesiyle ilgili değil. Üstadımız, 'Böyle olmasaydı şöyle olmazdı.' diye birbirinizden gücenmeyiniz." diyor. Halbuki, o böyle olmasaydı denilen şeyler(hata, kusur, günah vs.) olmasaydı, kader adil olduğu için elbetteki olmazdı gibi geliyor bana. Bana öyle geliyor diyorum, çünkü ben Risaleden böyle öğrendim. (Bir yerde hatam olduğu yüzde yüz ama bu tıkandığım yeri inşaallah doğru aktarabilmişimdir.)
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Kader insan iradesini hiçe sayıp mutlak hükmetseydi zaten her şey mükemmel ve kusursuz olurdu ama kader insan iradesini de işin içine katıp öyle hükmediyor.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...