"Koca bir ağacın ölmesi, onun bir nevi ruhu olan çekirdeğini onun yerinde vazife görmek için bırakması, bir Alîm-i Hafîzin hikmetli kanunuyla olması..." Bu cümle ecelin muayyen olmasına nasıl bakıyor?
Değerli Kardeşimiz;
"Yani, ehemmiyetli bir hikmet için, zâhir nazarda müphem ve gayr-ı muayyen tevehhüm edilen eceller ve rızıklar, ipham perdesi altında kaza ve kader-i ezelînin defterinde mukadderat-ı hayatiye sayfasında her zîhayatın eceli mukadder ve muayyendir, tekaddüm, teahhur etmez. Ve her zîruhun rızkı tayin ve tahsis edilip kaza ve kader levhasında yazıldığına hadsiz deliller var."
"Meselâ, koca bir ağacın ölmesi, onun bir nevi ruhu olan çekirdeğini onun yerinde vazife görmek için bırakması, bir Alîm-i Hafîzin hikmetli kanunuyla olması ve bir yavrunun rızkı olan süt memelerden gelmesi ve kan ve fışkı içinden çıkıp hiç bulaşmadan sâfi, temiz olarak ağzına akması, tesadüf ihtimalini kat'î bir surette red ve bir Rezzâk-ı Alîm-i Rahîmin şefkatli düsturuyla olduğunu gayet kat'î gösteriyor. Bu iki cüz'î misâle bütün zîhayat, zîruh kıyas edilsin."(1)
Burada, canlıların ölmesi ve beslenmesi çok dağınık ve büyük olduğu için, insanlar tarafında ölüm ve rızık gayrimuayyen, yani gelişigüzel ve sistem dışı gibi vehmedip algılanıyor. Halbuki her ölüm ve rızık belli bir düzen ve kanun dahilinde icat ediliyor asla ve kata gelişi güzel tesadüfe havale edilemez.
Koca bir ağacın ölmesi ve sonra neslini devam ettirebilmesi için, genetik yapısının yavrusu hükmünde olan bir çekirdekte kodlanması gayet derecede intizam ve kanunu akla gösterip ispat ediyor. Malum, "ecelin muayyen olma" ifadesi kanun ve kadere işaret ediyor. Yani her şeyin bir plan ve program dahilinde yaratıldığını gösteriyor. Ağacın ölmesi ve bir çekirdekte kodlanması İlahi kanun ve planın işlerliğini gösteriyor demektir.
(1) bk. Şualar, On Beşinci Şua.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar