"Koca dünyaya yerleşemeyen kalb ve fikrin o zerrecikte yerleşir." Kalbin zerrecikte yerleşmesini nasıl anlayacağız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“Kalbin o zerrecikte yerleşmesi” insanın duygu ve latifelerini yerinde kullanmayıp, dünyanın adi ve basit şeylerinde sarf etmesine kinayedir.

Allah kâinat sarayında teşhir edilen bedi eserleri, isim ve sıfatlarının tecellisini, her varlık üzerindeki mührünü ve sikkesi görmesi ve okuması için insana harika cihazlar, sayısız duygular ve eşsiz latifeler takmıştır. Ama insan bu duyguları dünyanın adi ve basit metalarına yönelttiği için, bu tevhid yazılarını görüp okuyamıyor. Bir cihette tevhidin zıddı olan kesret âleminde boğduruyor. Akıl, göz ve kalp gibi âli cihazları fani dünyanın adi işlerinde sarf ediyor.

Mesela, aklı ve göz gibi en kıymetli âletleri yıldızların üstündeki tevhid nakışlarını okumak yerine, oyun masalarında kullanıp zulmediyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

karolin
Güzel bir açıklama...sağolun..
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
isahalim

Yukarıdaki videoyu da izledim, açıklamanızı da okudum, "Kalbin o zerrecikte yerleşmesi" ile ilgili açıklamanız konuyla alakalı ve isabetli gelmedi. Yanılıyor olabilirim ama benim anladığım özetle şu: Maddi kâinata sığmayıp bunalan insanoğlu, hayal-hafıza-hatıra gibi manevi cihazlarını işleterek, kısacık bir zamanda bile tüm o sıkıntılarından kurtulup rahatlayabiliyor.  

"Bazen dünyaya yerleşemiyorsun, zindanda boğazı sıkılmış adam gibi "of, of" deyip dünyadan daha geniş bir yer istediğin halde; bir zerrecik, bir iş, bir hatıra, bir dakika içine girip yerleşiyorsun. Koca dünyaya yerleşemeyen kalb ve fikrin o zerrecikte yerleşir. En şiddetli hissiyatınla o dakikacık, o hatıracıkta dolaşıyorsun."

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...