"Küfre rıza küfür olduğu gibi, zulme razı olmak da zulümdür." cümlesini açıklayıp, misal verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Küfürden razı olmak ve onu hoş görmek aynen küfürdür. İnsan razı olduğu ve hoş gördüğü şeyi kalben tasdik etmiş demektir, yoksa kalbin onaylamadığı bir şeyden insanın razı olup hoşlanması mümkün değildir.

İman ve küfür kalbi bir hâldir. İnsan kalbi ile iman eder, yine kalbi ile küfre girer. Demek inanç ve iman, kalbin içinde olup bitiyor. Rıza göstermek bir şeyi hoş görmek ise kalbin dış alemde bir yansıması, bir tezahürüdür.

Allah’ın yasak ettiği bir fiili insan yasak görmüyor ve bundan da razı oluyor ise, yani yasağı övüp tasvip ediyor ise, kalp dünyasında küfre girdiğini gösteriyor. Kalbin küfür içinde olduğunu biz rıza ve hoş görmekten anlıyoruz. Lisan ve davranışlar, kalbin aynasıdır. Kalp mutlaka lisana ve davranışlara sinyal gönderir. Öyle ise bir insanın mümin ya da kafir olduğunu davranış ve lisanından anlarız.

Küfür, Allah’ın razı olmayıp yasakladığı şeylerdir, insan bu yasaklardan ve razı olunmayan şeylerden razı olur ise, Allah ile ters düşmüş olur. Bu da insanı küfre sokar. Zaten iman Allah’ın emir ve yasaklarını kalben tasdik dil ile ikrar etmekten ibarettir. Bunun aksi ise küfürdür.

Mesela; birisi faiz için, "Bu zamanda faiz olmadan olmaz, faiz yemek normal." dese, biz de "Evet, haklısın!.." deyip, onun o fikrinden razı olup hoşnutluğumuzu göstersek, biz de onun gibi küfre düşmüş oluruz. Bunu diğer emir ve yasaklar için de tatbik edebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

omersoyleyen183...

küfür söz duyduğumda hoşuma gidiyor bu küfür mü küfürse napmam lazım

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Birisi kainatta her şeyi sebepler ve tabiat yapıyor haşa Allah diye bir varlık yok dediğinde sen bu söze razı olursan yani bu batıl düşünceyi kalbin ile tasdik edip onaylarsan küfre girmiş olursun.

İnsan kalben inandığı ve değer verdiği bir şeyin zıddı ve tersi söylenildiğinde memnun olup buna sevinmez aksine bundan rahatsız olup üzülür. Yani mümin küfrü gerektiren bir şey duyduğunda bundan rahatsız olur ve bunu hoş karşılamaz.

Tabiri yerinde ise birisi anne ve ablamıza galiz ve çirkin bir ifade kullansa biz bundan asla hoşlanmayız hatta iş kavgaya kadar gider. Aynı şey küfür içinde geçerlidir. Hiçbir samimi Mümin küfür bir söz duyduğunda bundan memnun olmaz ve olamaz.

Şayet küfür bir söz hoşuna gidiyorsa bu kimsenin imanını gözden geçirip tahkim etmesi gerekir. Küfrün hoş gördüğü kısmı tahkik edip imanı tamir ve tadil etmek gerekiyor. Çünkü iman şüphe, leke ve tereddüt kabul etmez ya tam olur ya hiç olmaz.

Risale-i Nurun tahkiki iman derslerini çokça okursak inşallah imanımız hem sağlam hem kuvvetli hem de tereddütsüz olur.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...