"Kur’ân-ı Hakîmin bir harfi için bir sahife yazılsa, uzun olmuş denilmemeli. Çünkü kelâmullahtır... Bazan Kur’ân’ın bir harfi, bir hazine-i mâneviyenin anahtarı olur." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Zahrında Kur’ân-ı Hakîmin bir harfi için bir sahife yazılsa, uzun olmuş denilmemeli. Çünkü kelâmullahtır. Onun için اَنْزَلَ tâbiri için iki üç sayfa yazılmakla israf edilmiş olmaz. Bazan Kur’ân’ın bir harfi, bir hazine-i mâneviyenin anahtarı olur." (28. Lem'a)

İnsanın aklı sınırlı, iradesi de cüzi olduğu için, sözü ve kelamı da bu sıfatlara orantılı olarak cüzi ve sınırlıdır. Ama Allah’ın ilmi ve iradesi sonsuz olduğu için, onun kelamı ve kelamının derinliği de sıfatları gibi sınırsız ve kusursuzdur.

Öyle ise Allah’ın kelamında fazlalık, israf-ı kelam, gereksiz bir harf ya da kelime kullanımı söz konusu değildir. Bu sebeple ayetlerin her harfi dolu, canlı ve anlamlıdır. İlahi ilim ve irade ayetlerin her tarafında bulunur, her noktasına bir anlam ve hikmet yükler. Ayetler, hiçbir şekilde insanların kelamı ile kıyaslanamaz.

Ek bilgi için:

https://sorularlarisale.com/eger-yerdeki-agaclar-kalem-olup-denizler-murekkep-olsa-cenab-i-hakkin-kelimatini-yazsalar-bitiremezler-ayetini-nasil

https://sorularlarisale.com/video/denizler-murekkep-agaclar-kalem-olsa

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...