Küre-i arzın top güllesinden yetmiş defa daha süratli hareketiyle 25.000 senelik mesafeyi bir senede katetmesi, nasıl izah edilebilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

25 bin senelik mesafeyi şu şekilde anlamak mümkündür: Bir insanın, bir günlük normal yürüyüşü 30 km üzerinden değerlendirilmiştir. Böyle bir insan her gün 30 km yürümek suretiyle 25.000 senede ne kadar yürüyeceği tespit edilerek sonuç elde edilecektir...

"Biz de deriz ki: Arz gibi ağır bir cisim, fenninizce, hareket-i seneviyesiyle bir dakikada takriben yüz seksen sekiz saat mesafeyi keser; takriben yirmi beş bin senelik mesafeyi bir senede kat ediyor. Acaba, şu muntazam harekâtı ona yaptıran ve bir sapan taşı gibi döndüren bir Kadîr-i Zülcelâl, bir insanı Arşa getiremez mi?.."(1)

Dünya'nın dönüş hızının hesaplanması:

Dünya'nın ekvator çapı 12.756 km olarak alınırsa çevresi C=3,14*12.756=40.054 km. bulunur.
Çevre 24 saate bölündüğünde ekvatordaki saatteki dönüş hızı = 1.669 km/h.
bulunur.

Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş hızı için ancak ortalama bir değerden bahsedilebilir. Çünkü elips bir yörüngede döner ve Güneş'e yaklastıkça hızı artar, uzaklaştıkça azalır.

Yörüngeyi elips yerine yaklaşık olarak daire kabul edersek;

Dünya - Güneş uzaklığı yarıçap olacaktır (150.000.000 km).
Bunu 2*pi ile çarparak Dünya'nın bir yılda aldığı yolu buluruz.
Çıkan bu değeri de 365*24'e bölerek saatteki yörünge hızını buluruz.

Yaklaşık olarak (6,28 * 150.000.000) / (365*24) = 107.534 km/h elde ederiz.

Risale-i Nurlar matematik ya da astronomi kitabı olmadığı için, bu gibi rakamlar genelde yaklaşık bir değer olarak veriliyor. Zaten Üstad Hazretleri de "takriben" ifadesini kullanıyor. Hatta bugün bilim bile net bir rakam veremiyor, onlar da yaklaşık hesaplar üstünden hareket ediyorlar.

(1) bk. Sözler, Otuz Birinci Söz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Yorumlar

sami
Üstad Bazı yerlerde 24000 bazı yerlerde 25000 demiştir. Bir insan saatte yaklaşık 4-5 km yürür, 24000 seneliği hesaplarken Üstad insanı saatte 4,5 km, 25000 de ise 4,32 km yürüdüğünü göz önüne alarak yapmış olmalı. dünya saatte 108000 km hızla gidiyor 1 yıldaki katettiği mesafe 108000x24x365=946080000 km yaklaşık 1milyar bir insanın senede aldığı mesafeyi hesaplayalım insan saatte 4,5 km yürürse: 4,5x24x365=39420 km en nihayetinde insanın aldığı mesafeyle diğerini kıyaslayıp bulalım 946080000 :39420 = 24000 sene. İnsanın saatte 4,32 km yürüdüğünü göz önüne alsak; 4,32x24x365=37843,2km Dünyanın 1yılda kat ettiği mesafeyle insanın kat ettiği mesafeyi kıyaslayalım; 946080000 : 37843,2=25000sene. Bu demek oluyor ki insan dünyanın dönüş görüngesini yürüyerek kat edecek olsaydı hiç durmadan 24000-25000 yıl yol alması lazım gelirdi ki başladığı yere dönsün.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
mustafa kayapalı
BU İZAHLAR GÜZEL DE TAM SORUNUN KARŞILIĞI DEĞİL. ÇÜNKÜ SORUDA "TOP GÜLLESİNDEN DAHA HIZLI HAREKET ETTİĞİ SÖYLENEN DÜNYA BU MESAFEYİ DAHA ÇABUK ALMALI" DENİYOR.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
muratcite

yukarda bir günlük mesafe hesaplarken 6 saat almışsınız. doğrusu 24 saat olacak. ortalama insan hızı 5 km/saat ten bir günde 24x5 = 120 km yol alır. 

insan yılda 120x365 = 43800 km yol alır.

dünyanın çevresi 2 x pi x r den (r = 150 000 000 km) 900 000 000 km yapar.

x = v.t den insan x = 900 000 000 km v = 43800 km/yıl dan t = 900 000 000 / 43800 = 20500 yıl çıkar yani insan yürüyerek dünyanın 1 yılda aldığı yolu 20500 yılda alır.

üstad ise 25 000 senelik demiş. biz ise 20 000 bulduk bu fark insan yürüşününün ortalama alınmasından ve 150 milyonluk dünya güneş uzaklığının yaklaşık alınmasından kaynaklanmaktadir.

dünyanın hızının konu ile alakası yok.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...