Medresede kalmak için alınan talebeler neye göre seçilmeli veya hangi sebeplere göre çıkarılmalı? Tesbihat yapmayan, okumaları aksatan, sigara içen, küfürlü konuşanlara nasıl yaklaşmalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bazen medreseye alınmak istenen talebelerin; amel noktasında mükemmeli, iman konusunda sağlam, maddi olarak da ödemelerini aksatmayan vs birçok yönden eksiksiz insanlar aranıyor ki; bize göre bu tutum yanlıştır.

Asgari şartları taşıyan bir müminin medresede kalmasına engel olmak bizce doğru değil. Kardeş eğer sigara içiyor diye medreselere alınmazsa, yurtta da yer bulamayınca, mecburen birkaç kişi ev tutuyorlar. Şimdi bu kardeş kaybedilmiş olmadı mı? Birkaç kişinin bir araya gelerek kurdukları öğrenci evlerinin hâli ortada...

Tesbihatı, okumayı aksatan, kurallara uymayanlar elbette uyarılmalı; medresenin ahengine zarar verdiği anlatılmalı, fakat medreseden çıkartmak için bunlar tek başına yetmez. En az üç ciddi uyarı aldıktan sonra, herhangi bir düzelme görülmüyor ve kardeş tutumunda ısrarcı davranıyorsa, o zaman medreseden göndermek düşünülebilir.

Yine ağzı küfürlü ise, ona daha çok ilgi gösterilmeli, onunla daha fazla zaman geçirilmeli; çünkü ağız birden bozulmadığı gibi birden düzelmez de. Biraz zaman da vermek gerekir diye düşünüyoruz.

Problemli bir talebe hakkında verilecek karar adımları şu şekilde olabilir:

- Problemli talebe ikaz edilirken, "Seni çıkarırız, atılırsın!.." gibi ifadelerden içtinap edip, bu hâliyle burada kalınamayacağı, eksikliklerini tamamlaması icap ettiği ısrarla hatırlatılmalıdır. Kalamayacaksa kendiliğinden ayrılması temin edilmelidir.

- Dershaneden ayrılan talebeye bütün bütün kapılar kapatılıp, gidip gelmesine mani olunmamalı, dışarıdan gidip gelmesi tavsiye edilmeli, hatta bazen ziyaretine de gidilmelidir.

- Talebenin, kaldığı medreseden başka bir medreseye nakledilmesinde fayda görünüyorsa, bu da denenmelidir.

- Hizmeti tanıyıp gelen talebelerin problem olmamaları için farklı farklı medreselere yerleştirilip, takipleri sağlanmalıdır.

Bir de bizim uzaktan "şöyle yapın, böyle edin" dememiz doğru olmaz. Çünkü her yerde aynı kurallar geçerli olmayabilir; kültüre göre, örfe göre vs bazı konularda farklı uygulamalar olabilir. Mesela, bazı yerlerde halı saha maçlarına bile izin verilmezken, bazı yerlerde medresede internet de olabiliyor...

Kanaatlerimizi somut olarak ifade etmeye çalıştık. İlgili medresenin vakfı veya müdebbiri, oranın meşveret ekibi ile muhakkak bu konuları görüşmeli, tek başlarına hareket etmemeliler. Bir yerde şahısçılık yoksa, meşveret hakimse, Allah'ın izniyle problemler çok kolay çözülür.

Allah cümlemizi "İhsan-ı İlahi tarafından omzumuza konulmuş olan" iman ve Kur'an hizmetinde muvaffak eylesin...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 3.849
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Nurun fedaisi
8 ay medresede üniversite hazırlığı için kursiyer olarak kaldım.. ve en başta bize kağıt imzalattılar.. Sigara içeni almıyoruz diye.. Şartlar uyuyorsa alıyorlar uymuyorsa meşveret kararımız bu diyerek alınmıyor..
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...