Medresede üç kardeşten biri kusurlu ise, diğer ikisi o kardeş hakkında -zahiren bilgi edinmek amacıyla- konuşsa gıybet olur mu? Kulis yapmak ile ilgili bilgi verir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Kulis yapmak, herhangi bir toplulukta oturum dışında gizli kapaklı çalışmalar yapmak anlamına geliyor. Bu yüzden kulisin özünde fikir dayatması, hırs ile fikrini galip getirme, kamplaşma gibi olumsuz çağrışımlar bulunuyor. Bu yüzden kulis yapmak iyi bir şey değildir ve meşveretin özüne uygun bir davranış değildir.
Meşveret, istişare, şura en güzel fikrin tespit edilmesini sağalmak için konulmuş bir fikir meclisidir. Meşveret şeffaf, özgür ve edep dahilinde yapılmalıdır. Herkes içindeki düşünceleri ya da çekincelerini rahatlıkla bu mecliste ifade edebilmelidir. O zaman alınan karar herkesin içine siner, herkes bu kararın tatbik edilmesine canı gönülden destek verir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi kulis, özü itibarı ile meşveretle bağdaşmıyor. Meşveret şeffaflığı, kulis gizli kapaklı iş çevirmeyi gerektiriyor.
Normal insanlar arasında bilgi edinmek diye bir şey söz konusu olamaz. Kusur sadece yetkili mercilere (hakim, amir, müdür vesaire) bir de alışverişte zarar görmesi kuvvetle muhtemel ticari durumlarda başkasına söylenebilir, bunun dışında gıybet olur. Birisi gelir "Filanca adamla ticari bir işim olacak ne dersin?" diye sorar, sen de "Onun paraya zafiyeti var, dikkatli ol." dersin, hepsi bu kadar; bundan ötesi gıybettir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü