Meleklere iman konusunda kısa bir açıklama yapar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Meleklere iman imanın esaslarından biridir. Her Müslüman iman eder ki; Cenâb-ı Hakk’ın melek namında latif mahlûkları vardır. Bunlar Allah’ı tesbih eder, ayrıca kendilerine verilen vazifeleri de yerine getirirler. İsyansız olan bu mahlûklar, beşer gibi bir imtihana tabi değillerdir; “fıtratları safi, kendileri masum, makamları sabittir.”
Şu maddî âlemin bir küçük misali olan insan bedeninde akla, hafızaya, hayale; sevgi, korku, merak gibi binlerce hissiyata vazife gördüren Cenab-ı Hak, elbette şu muhteşem kâinatı boş bırakmamış, onu da meleklerle şenlendirmiştir. İnsanlar bu muhteşem kâinatın çok küçük mekânında yaşadığına göre; dünyanın birçok yeri zahiren boş zannedilmektedir. Hâlbuki her yer ruhaniyatla ve meleklerle doludur.
Bunlar; melek, cin ve ruhaniyat diye isimlendirilir. Bediüzzaman Hazretleri bunu bir vecizeyle şöyle özetlemektedir:
"Hali dağlar, boş sahralar Cenab-ı Hakk'ın ibadıyla doludur."(1)
(1) bk. Lem'alar, Yirmi Altıncı Lem'a, Altıncı Rica.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Bir ilim adamı şöyle demiş:
"Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya'da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu."
Allah (c.c.) abes (lüzumsuz) iş yapmaz.
Ucu bucağı olmayan kainatta, küçücük bir gezegende yaşıyoruz. Eğer kainatta sadece biz yaşıyorsak, büyük bir yer israfı olmaz mı? Bu kadar galaksiler, yıldızlar boşuna mı yaratılmış?
Allah (c.c.) bir damla bulanık suda binlerce bakteri yaratıyor. Bir parça toprakta milyonlarca organizma yaratıyor, boş bırakmıyor. Şu koca kainatı boş bırakır mı? O hadsiz mekanlarda ibadet etmeleri için yaratılmış varlıklara “melekler ve ruhaniler” diyoruz.