"Müddei gider, bedendeki hüceyre tabir ettikleri menzilciğe rast gelir..." Bu kısmı hücrenin tarifi ve organeller; evride ve şerâyin damarları; hassâse ve muharrike âsapları; cazibe, dafia, müvellide, musavvire kuvvelerin açılımları ile izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu suale konunun ehli bir ilim adamının verdiği cevabı aynen nakledelim:

"İnsan hücresi ökaryotik hücre sınıfına girer. Bakterilerin yapısını teşkil eden prokaryotlara nisbeten daha büyük ve daha komplekstir. Hücre hacimleri prokaryotlardan 1000 ile 10.000 misli daha fazladır. Hayvan ve bitki âlemindeki yüksek organizmaların hemen hemen bütün hücreleri ökaryotiktir. Bu hücre yapısı içinde etrafı zarla kaplı organel adı verilen yapılar bulunur. Nükleus organeli DNA’yı taşırken, mitokondriler hücrelerin enerji üretim santralleridir. Hücre içindeki ulaşım ağı, endoplazmik retikulum adı verilen kanallarla sağlanır. Protein-nükleik asit kompleksinden oluşan ribozomlar, hücrenin protein üreten fabrikalarıdır. Bir karaciğer hücremiz yaklaşık 200 trilyon atom ihtiva ederken, 10 milyon civarında ribozom bulundurur. 2.000 civarında da enerji santrali olan mitokondri taşır. Ayrıca hücre içine giren yabancı maddelere karşı hücreyi korumak için lizozom adı verilen organelleri de ihtiva ederler."

"Hücre içine madde giriş çıkışı kontrol altındadır. Hücre zarında lipid (yağ) tabakası olduğundan glukoz gibi polar moleküller hücre içine kendi başlarına giremezler. Reseptör proteinler aracılığıyla girerler (cazibe). Hücre içinde yapılıp dışarı çıkması gereken moleküller de benzer mekanizmalarla çıkarlar (dafia). Hücre içine giren moleküller, hücrenin enerji veya ham madde ihtiyacına göre hücre içinde şekillenirler: Amino asitler protein yapısına girer, glukoz karaciğerde glikojen halinde depolanır vs. (musavvire). Bazı hücreler belirli zamanlarda bölünür (müvellide)."

"Ortalama olarak bir insandaki kılcal kan damarlarının toplam uzunluğu yaklaşık 40.000 kilometredir. Kılcal kan damarları dışındaki diğer damarların uzunluğu da toplamda 60.000 kilometreyi bulmaktadır. Bu damarlar vasıtasıyla her hücreye ulaşılır. Kanda bulunan maddelerin hücre içine taşınması hücre yüzeyindeki reseptörlerle mümkün olur. Bu yüzden her hücre kanla sürekli temas sağlar."

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.371
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...