"Neden seyyie bir yazılır, hasene on ve bazan bin yazılır?" seyyienin de yüz, bin hatta bazen milyon yazılması gerekmez mi? Bunu "Sebep olan işleyen gibidir." kaidesiyle birlikte değerlendirir misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Günahlar bire bir yazılırken, sevaplar en az bire on yazılır; bu da Allah’ın kulları üzerindeki merhamet ve şefkatinin bir göstergesidir.
"Sebep olan yapan gibidir." kaidesi farklı bir durumdur. Çünkü günahta çığır açan birisi her günah işleyen adamın günahını da üstüne almış oluyor. Yani o günahı bir adet olarak işlemiş olur. Yüz bin adam o günahı işlediğinde de yüz bin günah işlenmiş olur. Yani bir günah işleyip de o bir günahı Allah yüz bine çıkarmıyor.
Mesela, televizyonda mahrem yerini gösteren birisi, o mahreme bakan gözler adedince günah işlemiş oluyor. Burada günahın manevi sayısı değil, maddi sayısı çoğalıyor. Her eve varıp mahrem yerini göstermek nasıl ayrı ayrı birer günah ise, bir televizyonla her eve girerek göstermek de aynı derece müstakil birer günahtır. İkisi arasında bir fark bulunmuyor.
Her bir adamın evine girip parasını çalmak nasıl ayrı ve müstakil birer günah ise, bin adamın parasının olduğu bir bankayı soymak da o nispette birer müstakil günah olur. "Ben bankayı bir kere soydum, bir günah yazılsın." denilemez çünkü bankada kimin hakkı varsa, hepsinin ayrı ayrı hakkına girilmiş oluyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Burada bir günahın intişarı nazara veriliyor oysa biz ayrı ayrı günahların kitlesel iletişim araçları ile nasıl dağıldığını ifade ediyoruz. Yani televizyon, radyo, internet gibi vasıtalar ile insan bir anda bir milyon günah işleyebilir demek istiyoruz. Üstadımız ise bir günahın mahiyetinde intişar kabiliyeti olmasına rağmen Allah bir günah yazıyor diyor ikisi çok farklı şeyler.
Şunu mu söylüyorsunuz: Kitle iletişim araçlarıyla, mesela 50 kişiye ulaşan aleni günahımız 50 ile çarpılır, ama her günah 1 yazıldığından 50*1=50 günah toplamda kazanılır, bu mu anlamam gereken acaba açıklamanızdan ? Eğer cevabınız evetse, bu bağlamda şunu da merak ediyorum; seyyiatta intişar kabiliyeti varken, hasenatta bu intişar kabiliyeti yok mu ki Üstadımız seyyiattaki intişara vurgu yapıyor?
50 kişi hesabınız doğru bir hesap. Günahların yayılma kabiliyeti ademi olduğu içindir. Yani şer ve tahrip kolay olduğu için yayılması da kolaydır. Ama iyilik vücudidir işlenmesi emek ve çaba ister bu yüzden günah gibi intişar etmez.