"Nifakın dört mertebesinin tarihlerine tevafuk ile parmak basıyor." Burada bahsedilen “nifakın dört mertebesi” tam olarak hangi tarihi hadiselere işaret ediyor?
Değerli Kardeşimiz;
نَّ الْمُنَافِقِينَ فِى الدَّرْكِ اْلاَسْفَلِ مِنَ النَّارِ cifir ve ebced hesabıyla, tam tamına nifakın dört mertebesinin tarihlerine tevafukla parmak basıyor."
"Şöyle ki: Şeddeler sayılır, eğer okunmayan hemze’ler ve فِى deki okunmayan ى sayılmazsa, tam tamına bin üç yüz altmış iki (1362) ederek bu seneye parmak basar."
1362 / 1942: İkinci Dünya Savaşı'ndaki dehşetli nifaklara bakıyor.
"Eğer مِنَ النَّارِ deki şedde bir nun bir lâm-ı aslî hesap olsa, bin üç yüz kırk iki (1342) ederek Birinci Harb-i Umumînin dehşetli nifakları netice veren tarihine tam tamına tevafukla haber verir."
1342 / 1923: Birinci Dünya Savaşı'nın bir neticesi olan dinsiz ve dine mesafeli rejimlerin ortaya çıkmasına işaret ediyor.
"Eğer şedde iki nun sayılsa, okunmayan hemzeler ve ى de sayılsa, bin üç yüz yetmiş altı (1376) ederek, bu zulümatlı nifakın sukut mertebesine ve çok âyetlerde nur ile karşılaştırılan اَلظُّلُمَاتِ kelimesinin makam-ı cifrîsi olan bin üç yüz yetmiş iki (1372)’ye dört farkla tevâfuk ederek haber verir."
1376 / 1956: Bu tarihte çok partili sisteme geçmenin bir sonucu olarak, mutlak baskı rejimin kırılmasına işaret ediliyor.
"Eğer okunmayanlar sayılsa ve اَلنَّارِ deki şedde lâm-ı aslî olsa, tam tamına bin üç yüz altı (1306) ederek küfür ve nifakın dehşetli fırtınalarının tarihine tevafukla parmak basar gördüm."
1306 / 1888: Osmanlı-Rus harbine işaret ediyor. 93 Harbi olarak da ifade edilir ki Osmanlı bu harpte çok büyük bir risk içinde idi. Üstad Hazretleri bu manayı şu ifadeleri ile özetliyor:
“Ehl-i küfrün bin iki yüz doksan üç (1293) harbiyle âlem-i İslâm'ın nurunu söndürmeye çalışması tarihine...”(2) ifadesi yaklaşık bir değerlendirmedir.
Dipnotlar:
(1) bk. Emirdağ Lahikası-I, 15. Mektup.
(2) bk. Şualar, On Birinci Şua, On Birinci Mesele.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Risale-i Nur Kur'anın bahsettiği bu gibi büyük hadise ve olaylara işaret ediyor. Her dönem ve hadiseden açıktan bahsetmesi düşünülemez.