Nur Talebelerini veya Üstad'ı tenkid edenler gıybet etmiş olurlar mı? Hangi şekilde gıybet olmaz, konu hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Gıybet: Bir kimseyi arkadan çekiştirmek, birisinin aleyhine konuşmak, birisinin gıyabında hoşuna gitmeyen bir şeyi söylemek gibi mânalara geliyor. Risale-i Nur'daki tarifi şu şekildedir:

"Gıybet odur ki: Gıybet edilen adam hazır olsa idi ve işitse idi, kerâhet edip darılacaktı. Eğer doğru dese; zâten gıybettir. Eğer yalan dese; hem gıybet, hem iftiradır. İki katlı çirkin bir günahtır."(1)

Dikkat edilirse, doğru olan bir hata ve kusuru birisinin gıyabında söylemek gıybettir. Doğru olmayan bir şeyi dese bu iftiradır ve iki kat çirkin bir günahtır.

Üstad Hazretleri gibi bir Allah dostunun, asrın müceddidinin hakkında kötü ve çirkin şeyler konuşmak, gıybetten çok iftiraya girer. Mesela Üstad Hazretleri Risale-i Nurlar için; "ilhamen yazdırıldı” veya “Vehbi" dediği için, işi çarpıtarak "Said Nursi 'Bana vahiy geldi' diyor" deyip iftira atan alçakların durumu, gıybet değil büyük bir iftiradır.

Sadece Üstad Hazretleri ve Nurculuk için değil, hiçbir cemaat ya da Allah dostunun arkasından gıybet ve iftira etmemek gerekir. Zira bunun vebali çok ağır ve dehşetlidir. Kişiler ile helalleşmek kolay olabilir; ama koca bir cemaat ile helalleşmek kolay olmasa gerek.

Tenkid, tamir için yapılır, tahrib etmek için değil. Tenkid arkadan çekiştirme şeklinde değil, ilmî bir şekilde ve hakkın açığa çıkması için yapılmalıdır. Şayet Nurcular hakkında birisinin kafasında bir şüphe varsa, gidip bunu ileri gelenlerle mütalaa ve münazara etsin. Bu, gıybet değil, tahkik olur.

(1) bk. Mektubat, Yirmi İkinci Mektup, Hatime.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...